Изглеждат невинно лесни, нали?! Само, че аз първият път не успях да ги направя! След като неуспешно точих, рязах и нищо не излезе събрах тестото и изпекох една кростата! Тя поне стана! Със седмици не ги забравих и реших да опитам с шаблонче, щото най-трудното тук е да изрежеш отворчетата. Ако имате време, поиграйте си с тези сладки портокалови резанки!
Продукти:
200 гр. бяло брашно
80 гр. краве масло
80 гр. захар
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
щипка сол
щипка бакпулвер
настъргана портокалова кора
мармалад от портокали или друг по ваш вкус
.
Нарисувайте си резанка и изрежете за шаблонче. В купа пресейте брашното с щипка сол и щипка бакпулвер. Добавете един жълтък, захарта, прясното мляко, нарязаното на парчета студено краве масло, настърганата портокалова кора .Замесете меко тесто. Завийте го в парче найлон и приберете в хладилник за 2 часа. Върху набрашнена повърхност от охладеното тесто разточете кора около 3-4 мм. С чаша изрежете кръгове, върху тях поставете шаблона за резанките и изрежете отворите, а след това разделете кръга. Наредете сладките в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за 8-10 мин. Извадете готовите сладки и охладете на решетка.
Слепете ги две по две с мармалад от портокали или друг по ваш вкус. А от останалото изрязано тесто направете топчета, боцнете в средата по ядка орех или бадем и изпечете. Поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко портокалово :)! Чаоооо!
Рецептата е адаптирана от тук!
Прелестни, ама голяма играчка с това изрязване...
ОтговорИзтриванеЗа отмора се правят, Веси 🙂
ИзтриванеМоже лесно да се направи инструмент във формата на дълга, лесна за хващане тръбичка, като върха се оформи в триъгълник. По-лесно е да се изрежат малки триъгълници, а форма за кръг лесно се разполовява на полумесец. Може да се направи от твърд навит картон, облечен във фолио или дебела сламка. Имам подобен нож/инструмент за изрязване на малки сърца, от там е идеята.
ОтговорИзтриване