30.07.2020 г.

Гръцка мусака с патладжани



Продукти:
2 бр. патладжани 
 500 гр. телешка кайма
400 гр. смлени домати
1 глава лук
1 гвоздейче карамфил
щипка канела
1 к.ч. бяло вин
сол
зехтин
магданоз
черен пипер
100 гр. пармезан или кашкавал 
за бешамела:
300 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
50 гр. краве масло 
щипка настъргано индийско орехче 


Нарежете патладжаните по дължина на големи филии.  Посолете и оставете за 30 мин. в гевгир докато се отцеди горчивата вода. Застелете тава с парче хартия за печене, намаслете и наредете патладжана. Полейте със зехтин, изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна за около 15 мин. Извадете тавата от фурната и покрийте с фолио за да се задуши зеленчука. Наситнете една глава кромид лук. Загрейте чашка зехтин и запържете за кратко, добавете каймата и пържете докато смени цвета си. Полейте с 1 к.ч. бяло вино и след като се изпари алкохола добавете смлените домати. 


Овкусете със сол, щедра щипка магданоз, черен пипер, щипка канела и едно гвоздейче карамфил. Захлупете съда. Гответе соса 35-40 мин. Или докато остане на мазнина. 
Докато соса ври пригответе бешамела. Разтопете кравето масло в малка тенджерка. Запържете за кратко 2 с.л. брашно и излейте наведнъж студеното прясно мляко като бъркате енергично с телена бъркалка. Сгъстете бешамела, отдръпнете съда от котлона и овкусете със сол и щипка настъргано индийско орехче. 
В подходяща тава наредете ред патладжани. Изсипете всичкия сос с кайма и отгоре наредете останалите патладжани. Залейте с бешамела, поръсете с пармезан или кашкавал. Изпечете ястието на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко! 

Рецептата е адаптирана от тук ! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар