10.10.2020 г.

Маслен пай с яйчен крем и ябълки - Crostata alla crema pasticcera e mele


Най-обичам маслен пай да правя :) !
 Харесва се на всички, прави се бързо и с най-обикновени продукти, а  резултата винаги е чудесен! 


Продукти:
250 гр. брашно
120 гр. краве масло
110 гр. захар
1 яйце
5 гр. бакпулвер
за крема:
300 мл. прясно мляко
2 жълтъка 
3 с.л. захар
45 гр. брашно
1 ванилия 
и още:
1 ябълка 


Пресейте брашното с щипка сол, ванилията и бакпулвера. Към него добавете захарта, яйцето и нарязаното на парчета стдено краве масло. Замесете тесто, загънете  го в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час. Докато тестото се охлажда налейте прясното мляко в тенджерка. Добавете жълтъците, захарта, брашното и ванилята. Сложете съда на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Охладете. 
Охладеното тесто разточете на продълговат лист с дебелина 3-4 мм. Прехвърлете го в тава 11/35 см. и оформете. Ако ползвате кръгла тава да бъде с размер 22 см. Надупчете тестото на дъното и изсипете охладения крем. Нарежете ябълката на тънки резани. Наредете ги по ваш вкус върху крема, а от останалото тесто изрежете с формичка фигурки, тук листа. Изпечете пая на 180 гр. в статична фурна за около 30 мин. или до приятен загар. Охладете на решетка, преди да нарежете сладкиша! 
Да ви е сладко! :) 



 

4 коментара:

  1. Много красив пай и вярвам, че е уникално вкусен!
    Прегръдки! <3

    ОтговорИзтриване
  2. Не е човешко просто!
    Изглежда вълшебно! Имам мн рецепти, които съм си набелязала тези дни. Но тази ще е първа! На работа съм, а вече ме сърбят ръцете!

    ОтговорИзтриване