19.06.2021 г.

Запеканка с тиквички и пресни картофи


Продукти:
500 гр. картофи
2 тиквички
сол
зехтин
черен пипер
копър
за бешамела:
50 гр. краве масло
300 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
щипка настъргано индийско орехче
и още:
50 гр. настърган пармезан 


Измийте картофите много добре под течаща вода и ги нарежете без да ги белите на малки кубчета. Нарежете тиквичките на кубчета със същата големина. Изсипете ги в тавичка и овкусете със сол, щипка черен пипер и наситнен копър. Налейте чашка зехтин и топла вода до нивото на зеленчуците. Сложете тавиката в загрята на 200 гр. фурна. Изпечете до извиране на водата. 


Докато ястието се пече направете бешамела. В малка тенджерка разтопете кравето масло. Добавете брашното и запържете за кратко. Излейте наведнъж студеното краве мляко в тенджерката и започнете веднага да бъркате с телена бъркака докато соса се сгъсти. Отстранете от огъня, овкусете със сол и щипка настъргано индийско орехче. Извадете тавата със запеканката от фурната и полейте с бешамела. Поръсете с настърган пармезан. Върнете отново тавата във фурната и запечете до приятен загар. 
Вкусна запеканка, която може да ползвате като гарнитура или основно ястие! 
Да ви е сладко! :) 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар