7.08.2021 г.

Домашни талиатели с ароматни треви и цветя



Едно друго много вкусно предложение, освен баничките от предния пост  за оползотворяването на остатъчния квас е пастата! Днес се позанимавх малко повече с нея, исках да направя корите с ароматни треви и ядливи цветя от градината. Невен, синя жлъчка (цикория), цъфнала майорана, салвия, магданоз и един показал се цвят от тиквичка участваха в тази вкусна рецепта! Постарах се да направя постъпкови снимки за да бъде по-нагледно обяснено! Сосът беше на фантазия, но пък Роберто ме похвали, че имам вкусна фантазия! Фръц с похвалата! 😀


Продукти: 
за пастата:
2 яйца
200 гр. остатъчен квас лиевито мадре
около 200 гр. брашно 
1 с.л. зехтин
щедра щипка сол 
рецепта за който няма остатъчен квас:
2 яйца
200 гр. брашно
1 с.л. зехтин
щипка сол 
за соса:
100 гр. пресен бекон
100 мл. сметана за готвене
бучка горгонзола
50 мл. прясно мляко
30 гр. настърган пармезан 
зехтин 
сол 


В купата на планетария сложете остатъчния квас, добавете като начало 200 гр. брашно, двете яйца, зехтина и солта. Пуснете миксера да меси и ако е необходимо добавете още брашно докато тестото стане гладко и твърдо. Аз обикновено го доизмесвам на ръка за да не товаря излишно миксера. Тестото трябва да е много твърдо. Измесеното тесто завийте в парче домакински найлон и оставете на стайна температура да се отпусне за 1 час. Докато тестото се отпуска се разходете из градината и наберете салвия, магданоз, цикория, невен, майорана, ако имате латинки и теменужки и те стават за ядене, пък и други китки за които знаете, че се ядат! 


Тестото разделете на 4 еднакви част. Всяка разточете на кора около 1-2 мм. Върху едната наредете листенца ароматни треви и цветчета. Покрийте с другата кора. С точилка (това е много важно!) разточете хоризонтално корите за да залепнат цветята и не се издължат много при пресоването. Вдигнете внимателно кората и прекарайте през валяка на машината за паста. Повторете внимателно още 2 пъти, след което нарежете листа на талиатели. Застелете голям поднос или тава с кухненски салфетки, набрашнете и наредете нарязаната паста като леко завиете на гнездо. 


В тиган загрейте 3-4 с.л. зехтин и изпържете до златисто нарязания на ивички бекон. Излейте сметаната, добавете горгонзолата и прясното мляко. Когато соса бъкне изсипете настъргания пармезан. Опитайте за сол, сирената са солени и може би няма да е необходимо да добавяте. Отстранете съда от огъня. В кипяща, подсолена вода сложете талиателите. Щом водата заври за около минута ги прецедете и прехвърлете в съда със соса. Върнете го на огъня и налейте няколко супени лъжици от водата в която сте варили пастата. Разтръскайте тигана да се овкуят добре талиателите, насипете в чинии и веднага поднесете. Обикновено в този момент Роберто вече чака с вилица в ръка :) ! 
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар