19.12.2021 г.

Портокалов пан бриош


Уверявам ви, че на такъв ароматен подарък ще се зарадва всеки! 
Рецептата е с квас и съжалявам, че не мога да предложа такава без него, но ако решите да направите бриоша, експериментирайте смело и мисля ще се справите! <3 


Продукти:
260 гр. бяло брашно с протеин 12% 
100 гр. манитоба
110 гр. квас лиевито мадре 
120 мл. прясно мляко
1 яйце
1 жълтък
100 гр. захар
35 мл. слънчогледово олио
1 ванилия 
щипка сол
2 био портокала
1 био лимон
50 гр. кафява захар 


В купата на планетария накъсайте на парчета кваса. Прибавете брашната, яйцето и жълтъка, ванилията, захарта и половината прясно мляко. Пуснете миксера да меси на най-ниската степен и наливайте по-малко остатъка от прясното мляко докато тестото се хомогенизира. Прибавете щипка сол.


Започнете да наливате от олиото като оставите миксера да меси, докато мазнината се усвои добре и получите гладка лъскава топка тесто. Покрийте купата и оставете тестото да си почине 30 мин. На набрашнена повърхност изсипете отпусналото се тесто и без да натискате много с точилката разточете правоъгълен лист около 25 на 15 см. Мерките са за правоъгъла форма за кейк с вместимост 1 л. Поръсете разточения лист с кафява захар и настърганата кора на портокалите и лимона. Завийте на руло и сложете в застланата с хартия форма. Приберете в затоплена на 25-28 градуса фурна за 8-10 часа или докато тестото напълни добре формата. Втасалият бриош намажете с прясно мляко и поръсете обилно с гранулирана захар. Изпечете на 170 гр. в предварително загрята статична фурна за около 35-40 мин. Ако се наложи покрийте в последните минути с алуминиево фолио за да не изгори отгоре! 
Да ви е сладко! :) 


 

2 коментара: