12.01.2022 г.

Овесен сладкиш с пълнозърнесто брашно, ябълки и круши


Аз не правя често такива рецепти,  защото си падам по бялото брашно, но има един  в къщи, който обича разни пълнозърнести печива! Изненадващото беше, че този сладкиш допадна повече на мен отколкото на Роберто! Здравословното му излъчване си спечели място в блога! Опитайте го с един съвет от мен, намалете захарта на 150 гр.! Пак ще е сладък и съвеста ви ще е чиста! :) 



Продукти:
200 гр. пълнозърнесто брашно
160 гр. овесени ядки
170 гр. кафява захар (150 гр.)
1 ч.л. сода бикарбонат (равна)
180 мл. топла вода
2 с.л. слънчогледово олио
2 ч.л. ябълков оцет
2 ванилии
1 ч.л. канела 
1 ябълка 
1 круша 



В купа изсипете брашното, овесените ядки и захарта. Прибавете содата угасена с ябълковия оцет. Налейте топлата вода, олиото и хомогенизирайте продуктите. Ароматизирайте с ванилиите и канелата. Прибавете настърганите ябълка и круша. В рецептата която видях тук сладкиша е само с ябълки! Аз имах една ябълка, затова подмених другата с круша! А сигурно ще стане вкусно и с моркови!  Вие както си решите! Изсипете сместа в застлана с хартия за печене тава 22 см. Оставете така за 10-15 мин. и изпечете сладкиша в загрята на 160-170 гр. фурна за около 40-45 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче! 
Готовият сладкиш охладете на решетка и поръсете с пудра захар! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 


 

2 коментара:

  1. Ваня,
    бялото брашно създава друга текстура на изделието и е вкусно, но не винаги е полезно.За мен захарта е по - голям проблем.Тя е вредната съставка и трябва да се заменя при всеки удобен случай.Тестените изделия стават също прекрасни и човек се научава да ги приготвя.Но се изисква както определен опит така и нагласа.Но и вкуса се изменя при употребата им.Както и вкуса се нагажда към употребата на сол.Всичко е въпрос на навици и човек определено трябва да опитва нови вкусове.
    Прекрасен е сладкиша.Използвам повече фини ядки и мисля,че и с тях ще се получи добре.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване