8.01.2022 г.

Couronne bordelaise или френски хляб от Бордо


Този красив хляб във форма на цвете идва от френския град Бордо! Не намерих почти никаквиа информация на български, затова поразрових италианските сайтове и познати блогове, но и там не открих много инфо! Споменава се, че в миналото се е правел с 5 кг. брашно, но сега един хляб не надвишава килограм. Използваните брашна са били бяло, малка част ръжено и пълнозърнесто. 


Прегледах много рецепти, но не съм се водила по никоя от тях. Използвах брашна които имам в къщи, хляба ми стана много вкусен и тънка хрупкава коричка. Леко превтаса и се поразля, но си го харесвам и така! :)

Продуктите тук са:
200 гр. семола римачината
200 гр. бяло брашно с протеин 11%
50 гр. бяла спелта
50 гр. пълнозърнеста спелта 
320 мл. вода
110 гр. квас лиевито мадре 50% хидратация
1 ч.л. мед 
2 с.л. зехтин
12 гр. сол 


Нямах време да правя автолиза, затова направо минах към ферментолиза. В купата на планетария смесете брашната. Налейте водата, добавете накъсания квас и намачкайте с ръце докато намокрите брашната. Покрийте купата с парче найлон и оставете за 1 час почивка след което добавете меда и зехтина и пуснете миксера да меси докато тестото стане гладко. Оставете го за 30 мин. да почине, после добавете солта и измесете отново. Обикновено правя по 2 разтягания с почивки от 30 мин., но в къщи него ден беше малко по-студено затова направих две разтягания през 45 мин. След последната почивка направете едно разтегляне на тестото (като за баница, но не толкова
тънко) и сгънете на плик. 


След всички тези процедури насипната ферментация протече за 5 часа. Тестото трябва да нарасне 50-60 %! Изсипете го на набрашнен плот и отделете 6 еднакви части по 150 гр. Ще ви остане малко тесто, което разточете на кръг с д. 20 см. За финалното оформяне и втасване използвах кръгла форма (26 см.) за кекс . Покрийте формата с памучна кърпа. Набрашнете и в средата сложете разточения кръг тесто. Намажете го със зехтин и наредете топките тесто. С остър нож срежете разточения лист на триъгълници, а тях обърнете върху всяка топка. Покрийте формата с парче найлон и оставете в студена стая (при мен беше 11 гр.) за 12-14 часа. 


Загрейте фурната с тавата в която ще печете  на 250 гр. без вентилатор и с купичка вода на дъното! Поръсете хляба с брашно, покрийте с парче хартия за печене и много внимателно обърнете формата.   Отстранете кърпата, поръсете с брашно и прехвърлете хляба в  загрятата тава. Изпечете на 250 гр. за 25 мин. след което извадете купата с водата, намалете фурната на 190 гр. и довършете печенето за още около 20-22 мин. 
Оф, беше ми по-лесно да го направя този хляб, отколкото да опиша рецептата :)! 
Ако ме питате труден ли е за направа ще кажа -да, не е лесен, но си заслужава! Опитайте! 
Чаооо! 


 





Няма коментари:

Публикуване на коментар