1.04.2022 г.

Обикновен бял хляб с квас


Продукти:
200 гр. бяло брашно протеин 9%
200 гр. бяло брашно протеин 12%
100 гр. бяла спелта 
350 мл. вода
110 гр. квас лиевито мадре 
10 гр. сол 


В голяма купа пресейте брашната и налейте водата. С ръце размачкайте за да се овлажни брашното.Оставете така за 50 мин. след което прехвърлете брашното в хлебопекарната , добавете кваса и измесете. В процеса на месене добавете солта. Добре измесеното тесто прехвърлете в купа и покрийте с парче найлон. Казвала съм и друг път много удобна е шапка за баня. 



Оставете тестото да си почине 30 мин. след това разтегнете  от няколко страни като връщате в изходна позиция. Оставете отново за почивка от 30 мин. Повторете отново още веднъж това разтягане и отново почивка за тестото от 30 мин. Следващата стъпка, на навлажнена повърхност изсипете тестото и разтеглете както се тегли за баница. Не е необходимо да е толкова тънко. Покрийте до средата с единия край, похлупете с другия, а от късата страна прегънете на два пъти. Приберете тестото в купа, оставете докато удвои обема си с 50-60 %. Обикновено това става за около 6-7 часа, но ако в стаята е по-топло това втасване може да отнеме  по-малко време! 



На набрашнен с безглутеново брашно плот изсипете тестото. Оформето го и приберете в панер. Покрийте с найлонова чантичка или както казах по-горе шапка за баня. Приберете панера в хладилни и оставете за 12 - 14 часа за окончателно втасване. Наблюдавайте тестото, защото и тук може да отнеме по-малко или повече време за втасване. Загрейте фурната на 240-250 гр. заедно със съда в който ще печете. Аз пека в чугунена тенджера и съм много доволна от нея. Хубав хляб става и в йенска тенджера. Обърнете втасалия хляб на парче хартия за печене. Ако ще рисувате върху него изчеткайте остатъците от безглутеновото тесто и посипете с обикновено. За този хляб намокрих с вода листенца мак и ги наредих върху хляба. Прехвърлете хляба в загрятия съд заедно с хартията и похлупете. Изпечете на 240 гр. за 25 мин. след което отстранете капака, намалете фурната на 200 гр. и довършете печенето за още 20 мин. Охладете хляба на решетка! 
Нарежете след като се е охладил напълно! Да ви е сладко! :) 



 

1 коментар: