16.05.2022 г.

Задушени пролетни зеленчуци-артишок, бакла, картофи


Трябва да познавате и обичате артишока, само така ще ви хареса на снимката! Нефотогеничен, но много вкусен! А какъв омлет става с него!  В тази рецепта ви го представям задушен в компанията на зърна бакла и пресни картофи! Много вкусно ястие, което може да хапнете като основно или гарнитура към печено месо! Ние ще го хапнем с кревирши! 


Продукти:
10-15 бр. артишок
500 гр. зърна бакла
3 средни по големина пресни картофи 
50 мл. бяло вино
50 мл. вода
50 мл. зехтин
2-3 скилидки чесън
малка връзка магданоз
сол
щипка черен пипер 


Почистеният артишок наредете в широка, плитка тенджера. До него сложете баклата и нарязаните на резани картофи. Излейте зехтина, водата и бялото вино. Посолете, поръсете с наситнен магданоз, щипка черен пипер и счуканите скилидки чесън. Сложете съда на бавен огън и задушете до омекване на зеленчуците! Поднесете ястието топло, поръсено със ситно нарязан магданоз. Уверявам ви, че въпреки неособено привлекателния вид е много вкусно! :) 
Да ви е сладко! 


 

3 коментара:

  1. Ето това е любимо ястие за мен Ваня.Само артишока в такова количество нямам.Имаше преди време пресен, а сега няма.Засях, но дали ще стане не знам.И то сигурно чак догодина.За сметка на това имам домашни аспержи.Твоето ястие изглежда много вкусно.Аз пък правих хумос от зърна на бакла.Става прекрасен.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ели!
    При нас сезона на артишока приключи! Това са последните, но да, ястието е много вкусно! 🙂

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък така и не можах да оценя този артишок, май и баклата...

    ОтговорИзтриване