17.12.2022 г.

Солен пан бриош с квас - gubana friulana


В Италия може да го наричат солен пан бриош или пък gubana в някои области, за мен си  се доближава смело до нашия тутманик. Особенно, ако заменим прошутото и ементала с бяло саламурено сирене! Рецептата беше с мая, аз я направих с квас! Тестото стана много хубаво, меко и приятно за работа! Освен това смених обикновеното бяло брашно със семола римачината. Резултатът се оказа много вкусен! 


Продукти:
350 гр. семола римачината
110 гр. квас лиевито мадре
1 яйце
1 ч.л. равна захар
8 гр. сол 
 180-200 мл. прясно мляко 
30 гр. краве масло 
за пълнеж:
250 гр. прошуто кото (варена шунка)
100 гр. ементал 
сусам за поръсване 


Пресейте брашното в купа. Квасът  разтворете в прясното мляко. Излейте го при брашното, добавете едно яйце и захарта. Пуснете планетария да меси на първа степен, докато тестото се измесва добавете кравето масло. Месете до гладко и еластично тесто. Покрийте купата с парче найлон и оставете тестото за почивка от 30 мин., след което направете 2 разтягания през още 30 мин. След последното оставете тестото за първо втасване от около 4-5 часа. 
 На набрашнена повърхност разточете голям правоъгълник , поръсете го с кубчета шунка и ементал. Завийте правоъгълника  на руло и навийте на кравай. Сложете кравая в голяма тава 28 см. застлана с хартия за печене. Покрийте и оставете да втаса. На мен ми отне 12 часа, но в къщи е по-хладно. Втасалият пан бриош намажете с прясно мляко и поръсете със сусам.  Във фурната сложете 2 купички с вода и загрейте на 220 гр. без вентилатор. Изпечете бриоша до приятен загар.
 Охладете на решетка и хапнете, да ви е сладко! :) 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар