30.03.2022 г.

Хляб с микс от брашна и мастило от сепия


Обичам да правя паста с мастило от сепия, а напоследък ми  харесва и хляб оцветен така! Ефектен и красив става, а от този тук съм много доволна! И не, не се усеща леко неприятния  мирис на риба, изчезва с печенето, както съм казвала и друг път.  


Продукти:
50 гр. бяла спелта
50 гр. семола римачината
50 гр. пълнозърнесто брашно
300 гр. бяло брашно протеин 11%
50 гр. бяло брашно протеин 9%
100 гр. квас лиевито мадре
5 гр. мастило от сепия 
12 гр. сол 
360 мл. вода 



Брашната са от поизтупаните пакети, установих, че така става най-вкусния хляб! :) Прсейте всички брашна в голяма купа, налейте водата, размсете за да се намокрят и оставете така за 1 час. Преди време месех с миксер, сега прехвърлих месенето в хлебопекарна и съм по-доволна от резултата. Измесете тестото в хлебопекарната, като в процеса на месене сложете солта. След измесването разделете на две еднакви части. Към едната добавете мастилото и измесете до равномерен цвят. Приберете тестата в две купи и покрийте. Оставете ги за 30 минутна почивка след което разтеглете всяко и оставете за нова почивка от 30 мин. Повторете тази процедура още два пъти. 


След последното разтягане оставете тестото за първо втасване, което продължава около 6-7 часа в зависимост от температурата в стаята. Тестото трябва да нарастне със 60-70 % .
На набрашнен плот прехвърлете двете теста. Разтеглете ги и покрийте бялото тесто до средата на тъмното. Оформете като хляб и прехвърлете в подходящ панер за финално втасване. Покрийте панера с найлонова торба, аз ползвам шапка за баня и приберете в хладилник за 12-13 часа. 


Загрейте фурната на 240 гр. заедно със съда в който ще печете. Аз пека в чугунена тенджера. На парче хартия за печене. обърнете панера с втасалия хляб. Покрийте с каквото си изберете каренце на една кука и поръсете обилно с брашно. Отстранете каренцето, направете разрез върху хляба. Извадете тенджерата от фурната, прехвърлете хляба с хартията в нея и веднага захлупете. Изпечете на 240 гр. за 25 мин. отстранете капака, намалете фурната за 200 гр. и довършете печенето за още 22 мин. 
Охладете хляба на решетка и след това нарежете! 
Да ви е сладко! :)




 

29.03.2022 г.

Мусака с манголд, картофи и пилешка кайма


Продукти:
350-400 гр. пилешка кайма
300 гр. бланширан манголд
500 гр. картофи
3 с.л. доматен концентрат 
1 морков
1 глава кромид лук
стрък селъри
1 ч.л. червен пипер
щипка черен пипер
щипка наситнен магданоз
зехтин
за заливката:
3 жълтъка
400 гр. кисело мляко 
щипа сол 


 
Бланширайте нарязания на ивички манголд за 3-4 мин. в кипяща вода. Прецедете в гевгир. В тиган налейте 1 к.ч. зехтин, сложете ситно нарязания лук, морков и целина. Запържете за няколко минути и прибавете натрошената  и размита с 1-2 с.л. вода пилешка кайма. Когато каймата смени цвета си овкусете с 1 ч.л. червен пипер, доматеното пюре, черния пипер и магданоз. Пържете още около 10 мин. като разбърквате често. Последно прибавете манголда. Нарежете картофите на малки парченца. Изсипете ги в подходяща тавичка и отгоре изсипете запържената смес. 



Налейте 1-2 к.ч. топла вода. Изпечете мусаката на 190 гр. в предварително загрята фурна докато остане на мазнина. В купа разбийте жълтъците с киселото мляко и щипка сол. Залейте мусаката и запечете до приятен загар. 
Много вкусно ястие, опитайте и да ви е сладко! :)


 

27.03.2022 г.

Козуначено руло с нутела


От миналата година ми остана тази непубликувана рецепта! Добре, че съм и написала продуктите, че иначе и тази година нямаше да види бял свят! :)  Заедно с това руло направих тогава и един козунак с домашно лимоново сладко! 


Продукти:
500 гр. брашно манитоба 
250 гр. активен квас лиевито мадре
3 жълтъка 
1 яйце
150 мл. прясно мляко
150 гр. захар
100 гр. краве масло 
1 с.л. ром 
2 ванилии
щипка сол 

за пълнеж:
3-4 с.л. нутела
50 гр. печени бадеми 

за поръска:
захар на гранули
цветни захарни конфети 




В купата на планетария сложете жълтъците, яйцето и захарта. Разбийте на гъст крем,   след което излейте прясното мляко и прибавете  накъсания квас. Продължете разбиването на най-ниската степен на миксера до получаване на кремообразна маса.  Ароматизирайте с две ванилии и 1 с.л. ром или една капсула ромова есенция. Сменете бъркалката с куката за месена на тесто. Започнете да прибавяте на порции пресятото с щипка сол брашно, като оставите миксера да меси на най-ниската степен. В процеса на измесване добавете на малки парчета кравето масло докато се абсорбира добре от оформящото се тесто. 


Покрийте купата с измесеното тесто с парче найлон и оставете за 30 мин. да почине. Направете 3 разтягания през 30 мин. След последното оставете тестото в покрита купа за 5-6 часа в леко затоплена фурна. Прехвърлете тестото на намазнен плот. Разделете го на две еднакви части. За направата на рулото разточете на голям овал. Нарежете единия край на тестото до средата, а върху ненарязания намажете щедро с нутела и поръсете с едро нарязани бадеми. Започнете да навивате рулото от намазаната с шоколад страна. Поставете го в продълговата форма за кейк с вместимост 1 л. , размера е 25/12 см. Приберете формата в затоплена фурна и оставете козунака да втаса за 12-14 часа. 


Втасалият козунак намажете с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък. Поръсете с гранули захар и цветни конфети. Изпечете в предварително загрята на 170 гр.  статична фурна с купичка вода на дъното. Ако е необходимо покрийте козунака с алуминиево фолио! Съветът ми е да сте постоянно около фурната, козунаците прегарят много бързо! Изпеченото козуначено руло охладете на решетка!  
Да ви е сладко! :)

А това е другия козунак с лимоновото сладко!  






 

26.03.2022 г.

Ванилов крем с шоколадови трохи


Бърз десерт за неочаквани гости! Това е днешната рецепта! 

Продукти:
500 мл. прясно мляко
80 гр. захар
3 жълтъка
50 гр. царевично нишесте 
2 ванилии
и още:
шоколадови бисквити 



В малка тенджерка излейте прясното мляко. Добавете захарта, жълтъците и нишестето. Сложете съда на слаб огън и започнете веднага да бъркате, докато сместа се сгъсти. Ароматизирайте с две ванилии и насипете крема в подходящи чаши или купички. Когато крема се охлади натрошете върху всяка купичка шоколадови бисквити. Аз имах едно изостанало  парче сух шоколадов сладкиш и ползвах него, та така хем сладкиша употребих, хем крема се хареса много, хем се доказах като габровка! :) 


Да ви е сладко! :) Чаооо! 



 

25.03.2022 г.

Пълнозърнест орехов кейк


 С неповторимия ядков аромат на пълнозърнестото брашно и  леко карамеления вкус на кафявата захар ще се насладите на чудесен и с хрупкава коричка орехов кейк!
 Опитайте непременно!


Продукти:
250 гр. пълнозърнесто брашно
70 гр. кафява захар 
70 гр. акациев или по ваш вкус мед
2 яйца
120 мл. слънчогледово олио
200 гр. кисело мляко 
120 гр. смлени орехи 
1 ванилия
1 бакпулвер 


В купата на планетария счупете яйцата и прибавете кафявата захар. Разбийте до гладък крем. Излейте олиото и леко затопления мед. Добавете киселото мляко. В купа пресейте брашното с бакпулвера и ванилията. Прибавете на порции сухата към течната смес. Изсипете смлените орехи и хомогенизирайте добре продуктите! Застелете продълговата форма с вместимост 1 л. за кейк. Изсипете кексовата смес и подравнете. Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята статична фурна за около 30 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Охладете кейка на решетка след което посипете с пудра захар! 
Да ви е сладко! :) 
 


 

27.02.2022 г.

Сладкиш с круши и крем


Както съм казвала и друг път сладкиша с круши е един великолепен сладкиш! А като сложим и яйчен крем става още по-великолепен!  Надявам се да го опитате!
 Рецептата е от тук!



Продъкти:
за кексовата смес:
3 яйца
200 гр. брашно
170 гр. захар 
80 гр. краве масло
125 гр. кисело мляко
15 гр. бакпулвер
щипка сол
настъргана лимонова кора 
1 ванилия
4 круши

за крема:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
80 гр. захар
50 гр. нишесте 
ванилия



Както винаги когато има крем в тестото приготвяме първо него. Излейте прясното мляко в тенджерка, прибавете захарта, жълтъците и нишестето. Сложете съда на котлона и започнете веднага да бъркате докато крема се сгъсти. Готовият крем ароматизирайте с една ванилия. Оставете настрана да се охлади. Нарежете крушите на малки парченца, залейте ги с лимонов сок за да не потъмнеят докато приготвите кексовата смес. В купата на планетария изсипете захарта и добавете яйцата. Разбийте ги на гъст крем. Намалете миксера на първа степен и излейте разтопеното  леко охладено краве масло и киселото мляко.  Ароматизирайте с настъргана лимонова кора. Пrесейте брашното с щипка сол, бакпулвера и една ванилия. 





На порции прибавете брашното. Застелете тава 20/28 см. с хартия за печене. Изсипете половината кексова смес, подравнете и наредете нарязаните круши. Разпределете равномерно крема върху крушите и завършете сладкиша с останалатата кексова смес. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 30 мин. Нарежете сладкиша след като се е охладил напълно! 
Да ви е сладко! :) 


 

19.02.2022 г.

Кекс с шоколад


Продукти:
3 яйца
160 гр. захар
250 гр. брашно 
130 мл. слънчогледово олио
130 мл. хладка вода
100 гр. черен шоколад
12 гр. бакпулвер
щипка сол
1 ванилия



    В купа счупете яйцата, прибавете захарта и разбийте на гъст крем. Налейте олиото и водата бъркайки сместа с лъжица. В друга купа пресейте брашното с бакпулвера, щипка сол и ванилията. Добавете  настъргания шоколад. На порции прибавете сухата смес към разбитите яйца. Хомогенизирайте добре продуктите. 


Подмажете и набрашнете кръгла форма (20 см. за кекс. Изсипете приготвената смес. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 20-25 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовият кекс обърнете на решетка, изчкайте да се охлади преди да нережете! 
Да ви е сладко! :)


 

15.02.2022 г.

Песто с кейл, тайолини с песто от кейл


Че обичаме в къщи кейл съм казвала и друг път! Миналата есен Роби насади 8 корена и вече месец берем листа и похапваме сладко! Днес си мислех и за друга рецепта за обяд ризото с кейл, но после смених кейла с артишок!  Следващият път ще е! :) А рецептата за това песто открих тук



 Продукти за две порции:
50-60 гр. кейл 
50 гр. сурови бадеми
20 гр. настърган пармезан
20 гр. настъргано пекорино романо 
50 мл. зехтин 


Накъсайте листата кейл като премахнете дебелото стъбло в средата. В кипяща вода сложете 1 с.л. сол и пуснете кейла. Сварете листата за 7-8 мин. Прецедете и пасирайте. Към пюрето от кейл добавете смлените бадеми, настъргания пармезан и пекорино и излейте олиото. Хомогенизирайте добре всички продукти. Как да си го хапнете това вкусно песто ще попитате?! С паста разбира се или на брускети! А може и ризото! 
Ние го изядохме с домашни тайолини! За тях рецептата е тук, но само за пастата! А иначе слагате пестото в тиган и леко затопляте. Сварявате пастата, трябват и 1-2 мин., ако е прясна и точно посочената и прехвърляте в тигана с песто. Наливате едно малко черпаче с вода от сварената паста и разбърквате до хомогеност. Сервирате веднага! 
Да ви е сладко! :) 




3.02.2022 г.

Крешола маркеджана (cresciole marchegiane) или пиадина от полента


Този вид пиадина  приготвена от полента е типична за областа в която живея Мареке! Приготвя се обикновено от останала от предния ден полента. Солена или сладка, на тиган или пържена! Сладката и пържена се прави по карнавално време, май, че в края на февруари се пада тази година! Рецептата е много лесно, а тестото  изключително приятно за работа!  


Продукти за 4 пиадини:
230 гр.сварена  полента
150-160 гр. бяло брашно
щипка сол 



В купа надробете полентата, сложете брашното, прибавете 
щипка сол и замесете тесто. Измесете до гладкост, направете на топка и оставете покрито с кърпа за 20 мнн. Разделете тестото на 4 еднакви по около 100 гр. части. На набрашнена повърхност разточете кръг с дебелина 1-2 мм. Загрейте тиган с незалепващо покритие. Прехвърлете в него пиадината и изпечете за 1-2 мин. Обърнете и намажете с краве масло или свинска мас. Когато пиадината се изпече и отдолу прехвърлете върху дъска. Разточете следващта топка тесто и постъпете по същия начин. Бързо става, макар да не изглежда така! 


Може да си изпечете пиадините и оставите в хладна стая, а после само затоплите в загрят тиган и напълните с каквото ви харесва! Любим наш пълнеж е сварен манголд, кейл и спанак, отцедени добре и запържени с малко натрошена наденичка, подправени със скилидка чесън и щипка червен пипер! Уверявам ви, че е много вкусно! А Роберто си слага и сирене фета! 


Ще се радвам да опитате, да ви е сладко! :)


 

30.01.2022 г.

Царевични банички с праз лук, сухи гъби и сирене


Тези вкусни банички са с остатъчен квас, но вие не се отчайвайте, ако нямате такъв, имам и за вас рецепта! Ще сложа линк в края на поста! А сега да ви споделя за баничките, знаете, че царевичното брашно е безглутеново, та не очаквайте да ги разточите много на тънко, нека това не ви притеснява пак са си вкусни и хубави! 


Продукти за 5 банички:
150 гр. царевично брашно
130 гр. остатъчен квас лиевито мадре
около 200 гр. бяло брашно
100 мл. вода 
8 гр. сол
щипка захар 
за плънката:
1 стрък праз лук
20 гр. сушени гъби (манатарки, пачи крак)
150 гр. сирене 
зехтин 
сол
олио 



В купата на планетария изсипете брашната, добавете накъсания остатъчен квас и щипка захар. Налейте около 100 мл. вода и пуснете миксера да меси. Може да се наложи да капнете още вода, но това ще разберете в процеса на измесване. Прибавете солта и месете докато получите гладко, стегнато тесто. Разделете тестото на 5 части по около 110 гр. всяка. Направете на топки и сложете на набрашнена кърпа. Покрийте и оставете да се отпусне за 1 час. Докато тестото почива нарежете праз лука и сухите гъби на ситно. Сложете ги в тиган с 1 к.ч. зехтин. Посолете, захлупете съда и задушете до омекване на лука. Намаслете всяка баничка с олио и разточете на голям кръг. Поръсете с праз лука и сирене. Завийте на руло и направете на кравайче. Наредете баничките в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко! :) 
Рецептата за банички без остатъчен квас:
И един любим мой пост за: