30.07.2015 г.

Ментов кекс


Продукти:
300 гр. брашно
200 гр. захар
2 яйца
125 мл. олио
100 мл. прясно мляко
2 с. л. горчиво какао
1 кафяна чашка ментов сироп
1 бакпулвер
1 ванилия



В купа разбийте яйцата и захарта на пяна. Добавете на струйка олиото и прясното мляко. В друга купа размесете добре брашното, бакпулвера и ванилията. Добавяйте ги на порции към първата смес като бъркате с дървена лъжица от долу на горе. Излейте ментовия сироп и хомогенизирайте добре продуктите. Отделете си една купичка от сместа и я оцветете с пресятото какао. От какаото сместа се е сгъстила затова я разредете с 3-4 с.л. прясно мляко. Намаслете и набрашнете форма за кекс. Изсипете половината от зелената смес, отгоре покрийте с какаовата и добавете останалата зелена. Потопете нож в средата на формата и го прекарайте в кръг за да получите шарките. Изпечете кекса на 175 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25-30 мин. Проверете за готовност с дървено шишче. 
Поръсете готовия кекс с пудра захар и .... 
.... да ви е сладко и прохладно :)! Чаоооо!


10 коментара:

  1. Много свежа идея!Определено ще взаимствам,Ивана!Прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Иве, страхотен кейк! Примамливо-апетитен, ще го приготвя задължително!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красив кекс, с прекрасни снимки!
    Поздравления и целувки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Хубавец!
    Рецептата много ми харесва, а случайно ми се намира и сироп от мента :)

    Записвам си я. Благодаря, Ив!

    ОтговорИзтриване
  5. Представям си вкуса, богат от ментата и какаото, непременно ще го пробвам! Прегръдки, Ив!

    ОтговорИзтриване
  6. Обичате ли ментови сладкиши като мен, кекса ще ви хареса :)! Благодаря ви, момичета!
    Хубав и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Това сигурно е много свежо! Но ментов сироп от къде да намеря?:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарям Веси! Ментов сироп може да намериш в Метро, а има и в Кауфланд!

      Изтриване
  8. Рецептата е отдавна, но аз чак сега попадам на нея. Шарката е умопомрачителна!!! Как по-точно се прави шарката. Накъде се движи ножа? Благодаря!
    Ирена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ирена! Благодаря, кейка беше много вкусен (аз обичам ментови десерти), а за шарката-потяпяш нож в средата на формата след като си изляля двете смеси де :) и го прекарваш в кръг. Аз нямах търпение да видя как се е получила :)!

      Изтриване