Тортата е чудесна! Една от многото разкошни торти на Йоли! Искаше ми се да бъде така красива като нейната, ама нейсе ..... следващия път :)! Аз смених крема с шантили, но блата е точно по рецептата на Йоли!
Благодаря, Йоли!
Ето моите продукти и интерпретация:
за блата:
125 гр. краве масло
125 гр. пудра захар
3 яйца
25 гр. ситно смляно кафе
100 гр. смлени орехи
100 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
за крема:
300 мл. прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. захар
40 гр. брашно
2 ванилии
200 мл. подсладена течна сметана
за сиропиране:
4 с.л. ром или коняк
4 с.л. вода
за глазурата:
100 гр. черен шоколад
50 гр. краве масло
100 мл. прясно мляко
В купа сложете омекналото на стайна температура краве масло добавете пресятата пудра захар и разбийте на пухкав крем. Прибавяйте един по един жълтъците все така разбивайки с миксера докато получите гладка смес. Смесете брашното, смлените орехи, кафето и бакпулвера ( аз сложих цяла чаена лъжичка) . Белтъците разбийте с щипка сол на пяна. Към маслената смес добавяйте от брашното редувайки го с разбитите белтъци. Хомогенизирайте добре сместа. Застелете форма с откопчаващ се ринг (22см.) с хартия за печене. Изсипете сместа и изпечете блата на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. Извадете го и охладете на решетка.
Разрежете на две половини и сиропирайте с коняка смесен с вода.
В тенджерка изсипете малко от прясното мляко, добавете яйцата, захарта, брашното и ванилиите и разбийте с телена бъркалка до хомогенизиране. Излейте останалото мляко и сварете крема до сгъстяване. Охладете напълно. Разбийте сметаната на сняг. Към охладения яйчен крем прибавяйте от сметаната на порции разбивайки с миксер докато получите гладък крем. Изсипете от крема върху едната половина на блата, разнесете добре и похлупете с другата половина. Измажете тортата отгоре и отстрани. Начупете шоколада, сложете го в съд заедно с кравето масло и прясното мляко. Разтопете глазурата на водна баня. Изчакайте да се поохлади преди да я излеете върху тортата. Украсете по ваш вкус!
Да ви е сладко:)! Чаооо и спорна нова седмица!
Ехааа, каква е красавица тази торта! Ванче, моля те, хапни заради мен едно парче, че да не ме е яд чак толкова. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Гери! Хапнах, хапнах и то не едно :)!
ИзтриванеПоздрав и от мен!
Кой, казва, че неможеш да правиш торти???? :)))
ОтговорИзтриванеБраво! Прекрасно си се справила!
Я резни едно парченце, направи и кафенце, че пристигам! :))
Прегръдки и целувки!
Аз казвам :))... Ама ти доколкото разбрах вече си била на кафе :)!
ИзтриванеПрегръдка!
Великолепна торта!
ОтговорИзтриванеПрегрешение по време на пости.. - такива да си ни прегрешенията.
Ти си чудесна!
Благодаря, Боряна! :)
ИзтриванеУсещам уханието и вкуса на това вълшебство, Ив! Обичам орехови торти и тази отива в списъка.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Толкова ме зарадва, Иве! Благодаря ти от сърце, мила. Прекрасна торта си направила! Ти си фантастичен кулинар и доверието ти към мен наистина е голям комплимент!
ОтговорИзтриванеРазкошна е, Ив! При теб всяка интерпретация е вкусна!
ОтговорИзтриванеСпокойна веер!
Трябва да съм леко откачена, за да си причинявам подобни гледки по това време. Ще я сънувам тази красота от шоколад. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного хубава торта ,предполагам че е и много вкусна.Поздрави.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета! Истината е, че изядох само едно малко парче, тортата беше за гости, а там не се вредих с по-голямо :)! Ще си я направя някой път само за нас в къщи! Когато стане така да занеса някой сладкиш някъде Роби гледа с един лаком поглед, като, че ли не му правя в къщи нищо :)!
ОтговорИзтриванеПрегръдка! Хубави почивни дни!
Здравейте, В момента ще започна да правя тортата, може ли орехите на ситно нарязани, защото мелничката ги смила на брашно, а пък аз обичам да се усещат.Яна
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеМоже ли орехите нарязани на по-едри парченца, защото мелничата ми ги смила на брашно, а аз обичам да се усещат парченцата, или ситното смилане спомага за консистенцията на блатчето! Яна
Не знам, не съм правила тортата с нарязани орехи, опиай и сподели, Яна!
ИзтриванеНаписах два пъти, защото интернета нещо прекъсва.
ОтговорИзтриванеСмлях ги за по-сигурно, но нещо блатчето ми се получи тънко, дали не обърках нещо, защото но снимките се вижда друго. Сметаната, която взех се оказа, че не е сладкарска, така че направих само шоколадово покритие, а в средата крема със жълтиците. Сега отлежава, довечера ще я опитаме. Поздрави Яна
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко, Яна!
ИзтриванеНадявам се да ви хареса! :)