Продукти:
за тестото:
250 гр. брашно
120 гр. захар
110 гр. краве масло
1 яйце
1 ванилия 1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. нес кафе
за крема:
500 мл. прясно мляко
100 гр. захар
40 гр. брашно
40 гр. нишесте
1 ванилия
В купа изсипете брашното, захарта, добавете щипка сол, 1 ч.л. бакпулвер, една ванилия и 3 с.л. нес кафе. Разбъркайте добре продуктите. Добавете яйцето и нарязаното на парчета студено краве масло. Замесете тесто. В началото то е на трохи, но постепенно с месенето се хомогенизира. Ще получите много ароматно и меко тесто. Загънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин.
Докато тестото се охлажда пригответе крема така:
Излейте прясното мляко в тенджерка, добавете всички останали продукти и сложете съда на котлона на слаб огън. Бъркайте с телена бъркалка докато сместа се сгъсти. Отнемете от котлона и оставете крема настрана като от време на време разбърквате за да не се образува коричка. Кремът трябва да е охладен напълно.
На парче хартия за печене разточете охладеното тесто. Прехвърлете го във форма (22см.) с откопчаващ се ринг. От тестото оформете оформете висок борд. Надупчете дъното на тестото с вилица. Изсипете крема, подравнете. Изпечете кростатата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин.
Извадете изпечения сладкиш от фурната. НЕ го изваждайте от формата преди да се е охладил напълно. Поръсете с какао, украсете със зърна кафе и.....
..... Да ви е сладко:)! Чаооо!
Чудесен пай, Иве!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!
ИзтриванеИ с чудесен кафеен аромат! :)
Тези кростати май са ти любим десерт, Ив?! А като гледам само ми се преяжда... снимките ти са много изкусителни, да знаеш! Жалко, че не консумирам сладки неща последно време, много жалко, защото още довечера щях да я направя! Усмихнат уикенд ти желая!
ОтговорИзтриванеТака е, Габи, любим десерт са в къщи в многото им варианти, а най-любим е с конфитюр :)!
ИзтриванеОт време на време пробутвам и някоя с крем (Роби тези не ги долюбва, ама аз казвам, че имам блог и не мога да правя все с мармалади:)!
Съжалявам, че не може да похапваш сладки неща, знам колко са неприятни ограниченията и аз всеки ден се боря с огромен апетит и куп забрани :(!
Хубави почивни дни с пожелание за повече слънце!
Страхотна е!
ОтговорИзтриванеТова вече си го запазих и непременно ще се направи! Снимките са много много добри!
Поздрави!
Благодаря, Аура! Особено ме поласка оценката за снимките, аз все не си ги харесвам :)!
ИзтриванеДалечен поздрав от Италия за Баку!
Страхотен е днес го направих.Пропуснато е в рецептата захарта в тестото за приготвянето му.Невероятен е на вкус, благодаря за рецептата.Какво правите за да не спадне крема,моят естествено спадна.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Първан :)! Не е пропуснато, захарта е 120 гр. и я пише в продуктите!Видях, че не съм я посочила при замесването на тестото, ще го поправя!
ИзтриванеИ моят крем поспадна, но нищо не мога да направя :(
Ивана, прощавай за глупавия въпрос, но нес кафето вече направено (течно) или сухо (от буркана) да е? И може ли да се замени с нещо друго? Или това ще е съвсем друг сладкиш ... :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Михаела
Здравей, Михаела!
ИзтриванеКафето се слага сухо и в процеса на месене се разтапя. А ако го смениш с друго, сладкиша няма да се казва капучино :)!
Поздрав и хубав вторник, Михаела!