9.02.2017 г.

Cicerchiata di carnevale - италиански карнавален сладкиш


Cicerchiata -чичеркиата, едва ли повечето  от вас са чували тази дума! И аз бях така допреди десетина години, струваше ми се трудна за произнасяне и леко смешна! Така както може би звучат някои наши думи в ушите на италианците! Думата може да звучи какато си иска, но сладкиша криещ се зад нея е страхотен! Прави се по карнавално италианско време отговарящо на българските Заговезни! 


Този пост мога да нарека ''с чужда пита помен прави'', защото чичеркиатата е на моята свекърва Мария! Всяка година се канех да я направя и всяка година тя ме изпреварваше, затова направо снимах нейната! Ще ви напиша рецептата и ви уверявам, че никак не е трудна, ама то на приказки нищо не  е трудно, де :)! 


Продукти:
1 яйце
1 с.л. олио
1 с.л. ром
1 с.л. мастика
1 ч.л. бакпулвер
около 180-200 гр. брашно
и още:
2 с.л. мед 
2 с.л. захар  


В купа счупете яйцето, добавете рома, мастиката, олиото и брашното примесено с бакпулвера. Тъй като Мария прави сладкишите с народната мярка ''на око'' не съм много сигурна за количеството на брашното. Добавяйте дотогава докато получите не много твърдо тесто. 
От тестото направете тънки фитили, които нарежете на малки парченца (около 1 см.) Тук може да погледнете как се прави, рецептата е друга, но технологията е същата. Направете малки топчета (колкото са по-малки, токова по-хрупкави стават после) и ги изпържете в загрято слънчогледово олио. Извадете ги на кухненска салфетка. В тиган сложете 2 с.л. мед и 2 с.л. захар, когато се разтопят прибавете изпържените топчета и объркайте хубаво. Тук е мястото да кажа, че може да сложите цели сурови бадеми, или захаросани плодове (череши, портокалови или лимонови корички). Застелете кръгла форма за кекс с хартия за печене и изсипете топчетата. Оформете добре и оставете да се охлади. Извадете сладкиша.Поръсете го с разноцветни захарни конфети.  За да го хапнете ще ви се наложи да го начупите с нож и чукче както нашата бяла халва, но усилията си заслужават, уверявам ви! :)
Да ви е сладко и карнавално! Чаоооо! 


10 коментара:

  1. Наистина голяма изненада Ивана! Не знаех за този сладкиш, благодарности! Весели карнавални дни!
    Светла

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен и различен сладкиш!
    Поздрави и целувки на Мария за приготвянето и на теб за хубавите снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ваня,
    много интересна технология за приготвяне на сладкиш.Чудесен е, поздрави на майсторката Мария.Справила се е прекрасно.За първи път виждам подобен следкиш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Ще се радвам да го направиш и споделиш!
      Поздрави! Хубав уикенд!

      Изтриване
  4. Интересен и оригинален сладкиш. Благодаря, че го сподели, Ив.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили!
      Всички карнавални рецепти са интересни, избягвам да ги правя, защото са пържени!
      Поздрави! Хубава неделя!

      Изтриване