Честита новата 2023 година!
Да бъде здрава, мирна и късметлийска! Пълна с радост, вдъхновение и любов!
И сладка разбира се, като първата за годината рецепта в блога! :)
Продукти:
за блата:
4 големи яйца
130 гр. захар
80 гр. брашно
50 гр. какао
за крема:
250 гр. сметана за разбиване
3 с.л. готов крем шам фъстък
за заливката:
100 гр. шоколад натурален
50 гр. краве масло
20-30 мл. прясно мляко
едро смлян шам фъстък
НадяваМ се да намерите и в България готов крем от шам фъстък. Моят е купен от Лидъл, но най-вероятно ще има и в големите вериги супермаркети или магазини с турски продукти.
За приготвянето на блата разбийте яйцата и захарта на пяна. Прибавете пресятото брашно и какао. Застелете голямата тава на печката с парче хартия за печене. Изсипете разбитата смес и подравнете. Изпечете блата за 8-10 мин. на 200 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор. Изпеченият блат обърнете на памучна кърпа, отстранете хартията и навийте на руло. Оставете на хладно докато изстине добре.
В купа разбийте на сняг охладената сметана. Прибавете крема от шам фъстък и с лъжица разбъркайте добре до хомогеност. Разстелете блата и намажете щедро крема. Завйте отново на руло. Изрежете по около сантиметър от двата края за да подравните рулото. В малка касерола сложете начупения шоколад. Разтопете на водна баня, накрая прибавете кравето масло и прясното мляко. Бъркайте енергично докато получите гладък ганаш.
Залейте рулото с него и поръсете с едро смлян шам фъстък.
Заслужава си да направите и опитате това руло, стана много вкусно!
Да ви е сладко! :) Чаоооо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар