5.11.2012 г.

Финокио на фурна


Малко познат и почти неизползван зеленчук вбългарската кухня  .Тук може да прочетете кратка информация за финокио ,резене ,фенел - все едно и също е :) ! Това е и един от зеленчуците ,който ми допадна веднага след като дойдох в Италия за разлика от артишока и аспержите :) !  


Финокиото може да се яде сурово , варено или печено  и ако обичате мириса и вкуса на мастика ,анасон със сигурност ще ви хареса:) ! 
Рецептата ,която ви предлагам е от сп. '' Cucinare bene '' ! Ако ви попадне финокио опитайте я :)....

Продуктите :

2 бр, финокио
50 гр. извара 
1 пушен кремвирш
1 яйце 
10 гр. пармезан 
сол ,чер пипер 
бучка краве масло 


Почистете финокиото от по-дебелите външни листа , отстранете зелената част и разрежете на две . В тенджера с подсолена вода сварете зеленчука за 10 мин. 
През това време нарежете кремвирша на дребни парченца , разбийте яйцето и го смесете с изварата . Прибавете и нарязания кремвирш. Посолете и поръсете с чер пипер . Хомогенизирайте добре получената смес.
Извадете свареното финокио и издълбайте малко от вътрешността на всяко парче за да си направите място за пълнежа . Напълнете зеленчуците с яйчено - изварената смес , поръсете с пармезан и отгоре сложете по парченце краве масло . В тавичка застлана с хартия за печене налейте малко олио . Сложете напълнените финокии и запечете във фурната за 15 мин. Сервирайте топли . 
                                     Да ви е сладко :) .....чаоооо от мен  и лека нова седмица :) ! 


15 коментара:

  1. Много апетитно изглежда! Знам аз, че това е резене, но до сега не съм го виждала в България.А бих го опитала с удоволствие...
    Хубава вечер, Ив!

    ОтговорИзтриване
  2. Ивана, изглежда много вкусна и бърза манджа! До сега с резене нищо не съм правила, но ще пробвам някой ден.

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Aз си бях харесала една салатка с този зеленчук и така не я направих, заради съмнението че няма да ни допадне на вкус.
    Сега като гледам как си направила и основно ястие с него Ванюша, ще взема да си купя и да изпробвам и двата вариянта:)
    Изглежда много апетитно!
    Поздрави и топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Ванче, изглежда интересно, а е и бързичко за приготвяне, но все още съм леко скептична как би се приел у дома подобен вкус...ама ако не се пробва няма как да разбера все пак...Топла вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Непознат за мен зеленчук,но пък изглежда вкусно и крехко.
    Приятен ден,Ванче!

    ОтговорИзтриване
  6. Мисля ,че на вкус ще ми допадне този зеленчук.
    Ванче,ястието изглежда свежо и сочно!
    Приятен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Гледам го при нас на пазара и много ми харесва за снимки, но все не мога да се престраша да направя нещо с него.
    На какво наподобява на вкус и консистенция Ийв?
    Целувки Аморе и пожелания за хубав ден*)

    ОтговорИзтриване
  8. Това си ми прилича на копър но има грудка отдолу.:)))))
    За първи път чувам и виждам такова растение .
    Иначе това което си направила като рецепта изглежда страхотно.
    Силни прегръдки и много целувки!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви ,момичета за отделеното време и мили думи :) ...Кате , ако харесваш анасонов вкус със сигурност ще ти допадне ...суров този вкус се усеща много свежо ,не мога да го оприлича на никой друг познат в Б-я зеленчук .Може да се направи и салата от него като се отстраният дебелите външни листа и нарежежат по крехките и сочни ,поливат се със зехтин и лимонов сок и щипка чер пипер ...разкошно е така :)) ! А зелената част тази която наподобява копър се нарязва и заедно с др. треви (розмарин , майорана, магданоз) зе използва за печива от месо ...на свинското много върви :)...разстилаш едно хубаво парче от бут , овкусяваш със сол , в средата слагаш от нарязаните треви и завиваш на руло ....овързваш месото с канап .....в тиган (дълбок ) запържваш от всички страни за да запечаташ соковете и слагаш в тавичка с олио , вода и чер пипер .Печеш до готовност на месото , като боднеш със шишче да излиза бистър сок :) .... Много е вкусно така , а гарнитурката е по желание :) ...
    Айде чаоооо ,дами ,че май много локуми разтегнех :))) ....целувки :* !

    ОтговорИзтриване
  10. Ех,че вкусно си го приготвила,Ив!
    Засега съм го опитвала веднъж,но ми хареса!Предложението ти е разкошно!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Роси :)...зарадвах се ,че намерих в твое лице сподвижник :)) !
      Прегръдки !

      Изтриване
  11. Аз съм го виждала, но беше с друго име, ама като не знам какво да го правя?:)! Веднъж така си купих "Селари", като си мислех, че е нещо интересно, а се оказа чиста целина:):):). Но сега след твоето представяне ще го пробвам, само да го намеря пак:) Страхотна рецепта, Ив! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  12. Много е вкусно само да знаеш как да го приготвиш.Аз пурво го сварявам после го слагам в намаслена тава отгоре поръсвам с пармезан обилно добавям доматен сос,подправям го със сол,чер пипер,босилек и го пека във фурната.Може да го ядете и на салата.

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  14. Днес и аз го пробвах,малко промених и не сложих кренвирш. Много е вкусно благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване