4.07.2013 г.

Пица с лук и маслни


 Ако сложите пред някой италианец няколко вида пица едната от които е като тази тук с лук бъдете сигурни , че ще посегне първо към нея :) ! Когато правя такава в къщи , а то е почти винаги свършва веднага и никога не стига :) ! 
Аз съм ви показвала подобна ето тук ! И ако онази се водеше френска , макар и до днес да не знам защо  , тази си е типично италианска или по-точно маркиджанска :) ( от област Марке ) ! 


Продукти : 
За тестото : 
500 гр. брашно 
15 гр. мая от кубче 
250 мл. вода 
50 мл. зехтин 
1 ч.л. захар  
2 ч.л. сол 
За гарниране : 
2 големи глави лук 
шепа маслини 
щипка риган 

От избоените продукти замесете меко тесто . Сложете го в набрашнена купа , намажете го отгоре със зехтин и оставете на топло да удвои обема си . 
Лука нарежете на полумесеци и задушете с 3-4 с.л. зехтин до леко омекване . Понякога го слагам върху пицата суров , става също много вкусно :) ! 
Разточете тестото или го разтеглете (за предпочитане ) с ръце . Прехвърлете го в тава , поръсете със задушения лук , маслините и щипка риган . 
Изпечете пицата на 250 гр. за около 15 - 20 мин. 
Сервирайте веднага топла и с чаша бира или червено вино :) .....да ви е сладко :) ! 
Искам да ви напиша 3 златни правила за превене на пица , които прочетох наскоро в сп. ''
Oggi cucino '' ! 

Първото : След втасване на тестото не го намесвайте отново ,защото глутина се ''събужда '' и тестото става трудно за разточване ! Ама то това си го знаем всички :) ! 

Второто : След като разточите тестото оставете го за 10 мин. да си почине и после го прехвърлете в тавата за печене като го раздърпате и дооформите леко с ръце ! 

Третото : Печете пицата винаги на възможно най-високата температура на фурната и не я слагайте вътре преди да е загряла до необходимите градуси ! 

                                                                             Чаоооооо от мен :)  ! С прегръдка ! 


17 коментара:

  1. Ивче, чудесна пица!
    Придърпвам си парченце!!!!
    Прегръдка!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Дани ! Пицата наистина е много вкусна , но ще намери малко почитатели в Б-я ! Знам аз как се отнасях към нея отначало , затова си мисля така :) !
      Прегръдка и хубава вечер !

      Изтриване
  2. Затова човек първо трябва да опита и тогава да съди. Аз с удоволствие бих си хапнала, Ванче, изглежда чудесно.
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. О, Ив и аз бих посегнала първо на тази пица (сигурно има нещо италианско в мен ;) :)). Ще я опитам в твоя вариант, много ми допадна. Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Сигурна съм, че ще намери много почитатели в България. Познавам хора, които си слагат пържен лук на филийка и това предложение определено ще ги впечатли! Аз бих опитала, и също съм сигурна, че ще ми допадне, след като предложението е от теб! Пък и нали знаеш лучника в България, който приготвяме? - също много обичан! Чудна пица, Ив! Прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Без да съм италианка, също бих си придърпала от тази пица, Ив. Ако може бих повторила и потретила.:-)))) Представям си, каква е вкусотия.
    С пожелания за слънчев и усмихнат уикенд! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Без да съм страшна фенка на голямо количество лук, тук си изглежда на място и е прекрасна пицата! Хубав уикенд, Ив!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз съм от тези, за които казва Катето - слагам си пържен лук на филийка! Така че тази пица е за мен!
    Благодаря ти за предложението!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошна е! Обаче вкъщи ще ме обесят, ако е постна:)

    ОтговорИзтриване
  9. мммм мога да си я направя само за меннн!!
    И дома няма любители на постните пици,а ако мъжо я види ще ми захлюпи тавата на главата пхаха (не обича лук,та се налага да го стържа в някои ястия)
    След като опитах хляба с лук и маслини,знам,че ще ми хареса пицата !
    Прегръдки Ив

    ОтговорИзтриване
  10. Ако ми сложиш и на мен няколко вида пица, също ще посегна първо към тази. Изглежда страхотна!
    И това, че е без месо, ме плени още повече. Остава да уцеля тестото;) Прегръдка, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  11. Ваня,пицата ти е страхотна!Печеният лук сигурно леко сладни и е невероятно вкусен в съчетания с блата и маслинките!
    Непременно ще направя и аз тези дни!
    Хубава юлска седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Не се познаваме, НО прегръдка и от мен!!Срахотна пица!!Опитайте! :)

    ОтговорИзтриване
  13. И аз бих опитала, обичам печен лук и маслини!Изглежда страхотно!Но малкият дегустатор няма как да придумам за това ;)!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Ваня, страхотна е! Слагам лук почти на всяка пица у нас, защото много ми харесва. Дори да не е нацялата, на едното ъгълче си наредя. И тестото ти е като моето, та като ти видях пицата направо ми се прииска да я дръпна. Но казваш първа свършва :)
    Поздрави и хубава вечер на теб :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ив, тази пица много ми допада! Обичам разни хлябове с печен лук и маслини, но за пица не се бях сещала! Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  16. Ееее , зарадвахте ме много , дами :)....съвсем не очаквах такъв радушен прием :) !
    Благодаря ви ! С прегръдка за всяка една от вас !

    ОтговорИзтриване