18.01.2015 г.

Солена ''Анджелика''


След сладката ''Анджелика'' естествено иде ред на солената! С типичен средиземноморски пълнеж и много вкусно тесто с бира! Рецептата е адаптирана от  тук

Продукти:
 за тестото:
535 гр. брашно
3 жълтъка
75 мл. вода
150 мл. светла бира
1 ч.л.  равна сол
1 ч.л. равна захар
75 гр. настърган пармезан
120 гр. меко краве масло
12 гр. мая от кубче
за плънката:
100 гр. сухи домати
100 гр. сирене ''Фета''
50 гр. зелени маслини
50 гр. черни маслини
150 гр. салам по ваш вкус 
1 яйце за намазване 



И този път както при сладката  ''Анджелика'' не съм активирала маята.  Разтворете маята в 75 мл. топла вода и изсипете всички продукти без кравето масло в купата на робота. Месете 10 мин. като през това време прибавяте по малки парчета краве масло докато се усвои напълно. Направете тестото на топка, сложете го в купа, покрийте със стреч фолио и кърпа и оставете на топло за 3 часа или докато удвои обема си. 
Нарежете всички продукти за пълнежа на малки парченца. 
Втасалото тесто разточете върху парче хартия за печене  на голям правоъгълник. Намажете повърхността му с разбитото яйце. Разпръснете рвномерно плънката и завийте на руло. С остър нож разрежете рулото на две по дължина. Изплетете двете дължини и завийте на венец. При плетенето парчета от пълнежа изпадат, просто ги върнете обратно когато нагласите венеца. Прехвърлете венеца с хартията в голяма тава и оставете за 30 мин. на 50 гр.  във фурната. Увеличете температурата на 180 гр. и изпечете до приятен загар. 


Изчакайте венеца да се охлади напълно преди да разрежете. И разбира се продуктите за пълнежа могат да бъдат по ваш избор и вкус, аз например си мисля за следващата с лук, сушени домати и пушен бекон :)! 
Да ви е сладко:)...От мен чаооо и хубава нова седмица! 


11 коментара:

  1. Не че не ми харесва "сладката", но тази ми легна на душата, нали съм си по соленкото! :) Страхотна коричка и вкусен пълнеж!
    Приятна вечер, Ив!

    ОтговорИзтриване
  2. Уникални снимки! И сладката и солената са прекрасни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Брей, тази Анджелика, ще я крадем:))) и сладка и солена, че то цяло меню ще завъртим с нея. И двете са чудни, Ив, не мога да избера, а и добре, че не се налага, нали:))) Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна е Ваня, макар че аз бих я приготвила и без салам.соленият и вариант с маслини и сушени домати е прекрасен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Звучи много вкусно, Ивана!
    Привлече ме заглавието. Търся си едно растение-Анжелика и помислих, че това което предлагаш е някакъв солено ястие или предложение с него. Но не останах разочарована от видяното.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Иве, как вкусно надничат всички вкусотии от плънката и как страхотно си я оформила тази, Анжелика :)
    Как ми подейства точно преди обяд, не беше много приятно, но това е друга тема :)
    Прекрасна рецепта и изпълнение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Великолепна е тази "Анжелика"! :) Истинска красавица с нежен загар и невероятен средиземноморски полъх! Ще я приготвя със сигурност! ;) Поздрави, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  8. Тили,
    Габи,
    Кате,
    Ели,
    Бети,
    Таня,
    сърдечно ви благодаря, дами, че наминахте и отделихте време за добри думи! :)
    Пожелавам ви спорна нова седмица! С прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Иванче, тия твоите Анджелики ми отвориха работа... утре ще правя сладката, че ми е поръчан "бриош" за училище тези дни. Направо са фантастични, като видя такова великолепно тестено изделие и сън не ме хваща, докато не го приготвя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари, заслужават си малко работа, щото хапването после е сладко :)! И двете теста са много хубави, но това с бирата е страхотно!
      Приятна вечер! И успешно представяне в училище! :)

      Изтриване
  10. Мммм ... много вкусно ми прозвуча покрай ушите и ми се ококориха очите :) Не ми се усмихвай ... виждам те :)
    Следващото тестяно нещо което ще направя е една от твоите Анджелики!
    Изпращам ти голяма прегръдка Ив :)

    ОтговорИзтриване