1.09.2015 г.

Маслена торта с пандишпан и млечен крем



Честит септемвти!
 Най- хубавия месец от годината! Обичам го този месец, а в края му очаквам едно вълнуващо събитие, за него ще споделя когато се случи, а  до тогава има още много за готвене!:) Уцели ме право в сърцето тази рецепта, а се радвам, че на вкус уцели и Роби, щото него си го знаем какъв е! Да кажа, че е лесна-не е, да кажа, че е трудна- пак не е, трябва ви малко повече време и търпение! Със сигурност обаче е страхотна на вкус! 



Продукти:
за масления блат:
250 гр. брашно
110 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
щипка сол
1 ванилия
настърганата кора на 1 лимон
за пандишпановия блат:
2 яйца
2 с.л. брашно
2 с.л. захар
1 ванилия
за крема:
300 мл. прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. захар
35 гр. брашно
настъргана кора лимон
за сиропиране на пандишпановия блат:
100 мл. бяло мартини 



Първо си пригответе масленото тесто. В купа сложете брашното, яйцето, захарта, ванилията, лимоновата кора и щипка сол. Нарежете на парчета студеното краве масло и замесете меко тесто. Отначало сместа е на трохи, но постепено се хомогенизира и тестото става гладко. Загънете го в стреч фолио и оставете в хладилник за 30 мин. За пандишпановия блат разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете брашното и ванилията. Хомогенизирайте сместа. Застелете правоъгълна тавичка с хартия за печене и изпечете блата на 200 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 5-6 мин. Тук може да съкратите процедурата като просто си купите готов блат. Извадете готовия пандишпан от фурната и охладете. Напръскайте го с мартини или друг алкохол по ваше желание! 
Смесете всички продукти за крема, сложете на котлона и варете докато сместа се сгъсти. Охладете. 



От охладеното маслено тесто откъснете парче колкото средна по големина ябълка. Останалото разточете равномерно на набрашнена повърхност и с помощта на точилката прехвърлете в малка купа (моята е от ''Икея''). Не подмазвайте купата, тестото е достатъчно маслено и няма проблем при изваждането му. Оформете добре стените (виж снимката) , на дъното изсипете 2-3 с.л.крем и подредете нарязани парчета пандишпанов блат. Покрийте с крем и отново наредете от пандишпана. Изсипете отново крем, подравнете. Разточете отделеното парче маслено тесто. 


Пак с помощта на точилката го прехвърлете и покрийте крема. 
Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25-30 мин. Извадете от фурната, изчакайте 10 мин. и обърнете върху решетка. Посипете с пудра захар.  Не режете преди да се е охладил НАПЪЛНО! 



Да ви е сладко :)! Чаооо! 



18 коментара:

  1. Ох ... де да можех да се телепортирам у вас в този час ;) ама много ще ми е по вкуса това кремаво торте да знаеш Ив :)
    Септемврийски поздрав от мен миличка! Чакам случката да се случи ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Дани донеси и онова пухкаво юначе дето си имате :)!
      Прегръдка голяма и стискай палци, че тя веднъж се отложи!

      Изтриване
  2. Чудесна е тортата, Ив!
    И ние чакаме с най-добри чувства събитието :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани за добрите чувства, само още 23 дни чакане :)!
      Поздрави! Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Ооо, Ив! Чудна е тортата! Грабвам си парченце с удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иле, благодаря! Удоволствие е да те подсладя:)!
      Хубав утрешен ден!

      Изтриване
  4. Супер е! И аз си взимам парченце, докато все още има. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Двете отрязани вече ги няма, но остана половината :)!
      Поздрав и от мен! Хубава сряда!

      Изтриване
  5. Интересна комбинация! Ще я пробваме, Ив! Благодарско за рецептата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, ти си експериментатор смел, знам, че ще пробваш със сигурност!
      Голяма прегръдка и да кажеш как е като я направиш! :*

      Изтриване
  6. Ивенце, ако има нещо останало и за мен, грабвам го! Прелестно изглежда, а и не се съмнявам за вкуса! Пупу, да се случва всичко, което си пожелаваш! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има и още как, Игличе:)! Благодаря ти!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  7. Откъде избара тази страхотна торта :)))
    БРАВО!
    Много ми хареса!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  8. Ванче, да са все така мили обичните ни капризи. ;) Чудесно си подсладила твоя!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много интересно, но се чудя какво мога да пирспособя за изпичането!!! Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен да си потърсите такава купа от ''Икея'' за друго не се сещам! :)

      Изтриване
  10. Интересна рецепта.
    Иванче, досещам се за събитието и желая от сърце неприятното забавяне да остане само спомен и чакането само да направи празника още по-прекрасен, а след него - само здраве и късмет да има!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Веси! Дай Боже здраве за всички!

      Изтриване