14.01.2020 г.

Бисквитки портокалови резанки-Biscotti spicchi di arancia


 Изглеждат невинно лесни, нали?!  Само, че аз първият път не успях да ги направя!  След като неуспешно точих, рязах и нищо не излезе събрах тестото и изпекох една кростата! Тя  поне стана! Със седмици не ги забравих и реших да опитам с шаблонче,  щото най-трудното тук е да изрежеш отворчетата.  Ако имате време, поиграйте си с тези сладки портокалови резанки! 


Продукти:
200 гр. бяло брашно
80 гр. краве масло
80 гр. захар
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
щипка сол
щипка бакпулвер 
настъргана портокалова кора
мармалад от портокали или друг по ваш вкус 

 Нарисувайте си резанка и изрежете за шаблонче. В купа пресейте брашното с щипка сол и щипка бакпулвер. Добавете един жълтък, захарта, прясното мляко,  нарязаното на парчета студено краве масло,  настърганата портокалова кора .Замесете меко тесто. Завийте го в парче найлон и приберете в хладилник за 2 часа. Върху набрашнена повърхност от охладеното тесто  разточете кора около 3-4 мм. С чаша изрежете кръгове, върху тях поставете шаблона за резанките и изрежете отворите, а след това разделете кръга. Наредете сладките в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за 8-10 мин. Извадете готовите сладки и охладете на решетка. 


Слепете ги две по две с мармалад от портокали или друг по ваш вкус. А от останалото изрязано тесто направете топчета, боцнете в средата по ядка орех или бадем и изпечете. Поръсете с пудра захар. 
Да ви е сладко портокалово :)! Чаоооо! 

Рецептата е адаптирана от тук!

3 коментара:

  1. Прелестни, ама голяма играчка с това изрязване...

    ОтговорИзтриване
  2. Може лесно да се направи инструмент във формата на дълга, лесна за хващане тръбичка, като върха се оформи в триъгълник. По-лесно е да се изрежат малки триъгълници, а форма за кръг лесно се разполовява на полумесец. Може да се направи от твърд навит картон, облечен във фолио или дебела сламка. Имам подобен нож/инструмент за изрязване на малки сърца, от там е идеята.

    ОтговорИзтриване