4.01.2020 г.

Галантина-пилешки колбас с шунка и мортадела - Galantina fatta in casa


Галантина е вид колбас от пилешко месо, варена шунка и мортадела. Може да се добавят още цели варени яйца, парчета ементал, маслини, моркови, черен трюфел, шам фъстък! Вие сами избирате какво да сложите в този много вкусен колбас.  Галантината е известна в цяла Европа още от Средновековието. В някои райони на Италия се приготвя за Коледа в други се поднася със сватбения обяд, сега се хапва през цялата година! Рецептата която ви предлагам е от свекърва ми Мария! 


Продукти:
500 гр. пилешка кайма
300 гр. телешка кайма
200 гр. варена шунка
200 гр. мортадела
1-2 моркова
150 гр. зелени маслини без костилки 
2 яйца
150 гр. настърган пармезан 
едно индийско орехче 
сол 
за бульона:
2 моркова 
2 стръка селъри
1 глава лук 
сол 
около 3 л. вода 


В голям съд смесете двата вида кайма. Добавете нарязаните на едри парчета шунка и мортадела, две сурови  яйца, нарязаните на парчета сурови моркови, настъргания пармезан, зелените маслини без костилки и едно настъргано индийско орехче! Дали съм ви казвала, че през  Средновековието във Венеция 4 бр. индийско орехче са се  продавали  за една крава?!  Чух го в едно кулинарно предаване.  След като всички продукти са сложени омесете много добре. Тук трябав да си поиграете на шивачи и ушиете едно калъфче от памучен плат дълго и тясно. Има да се продават специални торбички, аз не открих!   Та напълнете калъфчето със сместа , като притискате много добре, защото от едрите парчете може да остане празно място в готовия колбас. Завържете стегнато отвора с кухненски канап. 


В голяма тенджера налейте около 3 л. вода. Сложете зеленчуците за бульона, посолете и сложете на котлона да заври. След това внимателно пуснете галантината в тенджерата. Сварете колбаса за 1.30 мин. Извадете го върху гладка дъска. Сложете дъската върху тава, отгоре притиснете с друга дъска  и сложете около 10 кг. тежест за да излезе всичкия въздух от колбаса. Може да ползвате туба с вода. Оставете така притиснат за 10 часа. Готовият колбас освободете от торбичката, няма друг начин освен да я срежете. Може да съхранявате  готовата галантина няколко дни в хладилник или да нарежете на парчета и приберете във фризер. Не изхвърляйте бульона, налейте го в бутилки и използвайте за други ястия или супи.  Аз съм много доволна от моята галантина, Роби също :), опитайте и вие! 
Да ви е сладко! Чаоооо! 



6 коментара:

  1. За много години!
    Крепко здраве, щастие и споделена любов!
    Опитвала съм такъв деликатес, но нямах представа как се приготвя
    и затова ми бе супер интересно да прочета - благодаря ти, Ив -
    ти пак успя да ни изненадаш!
    Любопитна съм да изпробвам и тази твоя рецепта.
    Продължавай да ни радваш!!!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Боряна!
      Благодаря ти за коментара и интереса! Галантината е много вкусна, още повече тази правена в къщи! :)
      Здарва и щастлива 2020!
      Поздрав с усмивка!

      Изтриване
  2. И тук да отбележа, че изглежда невероятен и ще се прави тези дни :)).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аурелия! 🙂
      И аз се канех да я правя тези дни! Да ви е сладко, мила!♥️

      Изтриване
    2. Какъв е размера на калъфчето горе долу?

      Изтриване
    3. Не мога да си спомня точно, знам, че писах някъде в коментар и съжалявам,че не съм посочила мерките. За дължина беше някъде около 40 см., а ширината 5-6 см. готово!

      Изтриване