1.11.2021 г.

Полента с гъби, лук и наденички

Много обичаме полента в къщи!  Не ме плаши  това, че трябва да я бъркам  поне 40 мин.! После е много, ама много вкусно! :) Тази която ви предлагам днес  ни е най-любима!  



Продукти:
за полентата:
12 с. л. царевично брашно
1,200 л.вода
1 ч.л. сол 
за соса:
3 големи глави кромид лук
300 гр. прясна наденичка
250-300 гр. гъби
2 парченца сушени манатарки (по желание) 
черен пипер
сол 
зехтин
пармезан 


Обелете и нарежете лука на полумесеци. Посолете и намачкайте леко с ръка. В удобен тиган налейте 1 кафяна чашка зехтин и запържете натрошената наденичка. Добавете лука и нарязаните на ситно гъби. Сухите гъби са само за да засилят аромата. Поръсете с щипка черен пипер. Захлупете съда и гответе докато лука омекне. 
  В тенджера налейте 1 литър и 200 мл. студена  вода . Прибавете 12 с.л. царевично брашно, солта и сложете тенджерата на слаб огън. Започнете да бъркате и бъркате и бъркате около 40-45 мин. Ще разберете,че полентата е готова когато изчезне мириса на сурова царевица и сместа се сгъсти толкова, че като прокарате лъжицата през полентата да остане за кратко  пътечка. Готовата полента разпределете в чинии, отгоре изсипете щедро от соса и поръсете с настърган пармезан. Поднесете веднага! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 


 

2 коментара:

  1. Ваня,
    прекрасна е полентата.Тук и казват мамалига или качамак.А какъв вид царевично брашно използваш ? Ситно или по - едро смляно ? Има брашно за качамак, което е едро смляно.А ситно смляното също се използва, но обикновено се правят погачи, пити в смес с бяло брашно.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      На мен ми харесват и ситно смляното и по-едро смляно брашно! :)
      С поздрав и бъдете здрави всички е къщи!

      Изтриване