5.11.2021 г.

Пълнозърнест сладкиш с ябълки


Както често се случва напоследък, ако ми хареса някоя  рецепта решавм да я направя  с квас или остатъчен такъв! Ако стане добре я пиша веднага, че току виж  съм я забравила, ако не свивам уши (случва се:) и си мълча! Тази тук стана разкошна! Много, много хубав сладкиш се получи и препоръчвам да опитате! Разбира се ще напиша рецепта и за тези от вас които нямат остатъчен квас! 


Продукти:
 за рецепта с остатъчен квас:
200 гр. пълнозърнесто брашно
80 гр. остатъчен квас лиевито мадре 
1 яйце
130 гр. кафява захар
50 мл. слънчогледово олио
200 гр. кисело мляко 
1 ванилия
1 ч.л. канела 
2 с.л. шоколадови капки 
4 ябълки
сока на половин портокал
1 с л. портокалов мармалад (аз сложих кайсиев)
10 гр. бакпулвер 
щипка сол 
1-2 с.л. едро счукани ядки-орехови, лешникови, бадемови
  
Рецепта с бакпулвер:
180 гр. пълнозърнесто брашно 
1 яйце
130 гр. кафява захар
1 пакетче 16 гр. бакпулвер
50 мл. слънчогледово олио
200 гр. кисело мляко 
2 с.л. шоколадови капки
2 с.л. портокалов сок 
1 ванилия
1 ч.л. канела
щипка сол
2-3 ябълки 



Обелете и нарежете на малки парченца две от ябълките. Полейте ги с портокаловия сок и поръсете с канелата. В купата на планетария сложете накъсания остатъчен квас, яйцето и захарта. Разбийте с миксера до получаване на гладка емулсия. Прибавете киселото мляко, излейте олиото. В купа смесете брашното, бакпулвера, ванилията и щипка сол. Прибавете ги на порции към течната смес. Прецедете ябълките от портокаловия сок и ги сложете в сместа заедно с 2 с.л. шоколадови капки. Хомогенизирайте добре продуктите. 


Застелете само дъното на тава с размери  20/28 см. с хартия за печене. Намажете бордовете с краве масло и поръсете с кафява захар. При печенето се образува много вкусна карамелена коричка. Ако ползвате кръгла тава нека бъде с размер 24 см. Изсипете кексовата смес и подравнете. Нарежете останалите две ябълки на тънки резанчета и ги подредете върху сместа по ваш вкус и фантазия! 


Поръсете сладкиша с едро счукани ядки, моя  е с лешникови. Изпечете на 190 гр. в предварително загрята статична фурна за около 35-40 мин. или до приятен загар. Пробавайте за готовност с дървено шишче! 
Охладете готовият сладкиш на решетка и да ви е сладко! :) 
Сладкишът с бакпулвер направете по същия начин, разликата е, че разбивате яйцето със захарта. Бакпулверът прибавяте към брашното! 
Чаооо! 


Рецептата е адаптирана от тук


 

2 коментара:


  1. Ехааа .... Страхотен сайт... 🥗 Обожавам да чета такива блогове! Разтоварват ме, от гадните новини по телевизора... Благодаря за полезната инфомация! Желая Ви успех и здраве!
    👨‍🍳 Gladen - кулинарна мрежа за гладници 😋

    ОтговорИзтриване