16.01.2022 г.

Желирано пиле


Правите го вчера, хапвате го днес!
 Но пък е много вкусно, краси масата докато свърши и останете с приятния спомен за вкуса на това пиле аспик! 


Продукти:
    1 бр. пилешки гърди около 350-400 гр.
1 морков
стрък селъри
1 глава лук 
2-3 кисели краставички
20 гр. желатин 
сол 


Не се наложи да избистрям бульона, защото бъкнах предварително само месото и изхвърлих водата. В тенджера сложете месото (ако искате да е на кубчета го нарежете сурово, сварено ще ви е трудно), добавете моркова, селърито и главата лук. Посолете и сварете до готовност на месото и зеленчуците. Прецедете бульона през марля. От зеленчуците ползвах само моркова и целината. Нарежете ги на малки парченца. Към тях добавете нарязани кисели краставички и накъсаното пилешко месо. 


Изберете си форма в която ще желирате пилето. Напълнете я с бульон за да си измерите по-лесно количеството течност,  която ще ви  трябва, излейте я обратно в съд. Сложете желатина в студеноаа да за да омекне, след което го прехвърлете в топлия бульон (без студената вода в която е киснал) и бъркайте докато се разтвори. Ако е нужно затоплете бульона. Излейте 1 черпак бульон във формата и оставете за кратко на студено за да стегне малко. Изсипете смесеното месо със зеленчуците във формата. Подравнете и излейте бульона. Поразтръскайте за да се наместят добре продуктите. Оставете пилето аспик на студено за една нощ. Преди да обърнете  в чиния потопете формата за кратко в топла вода. Украсете по ваш вкус и поднесете! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 


 

2 коментара:

  1. Ваня,
    Правя подобни желирани предястия с различни продукти.Чудесни са за гости, за предстяване на парти или други събития както и за домашно представяне понякога.Лесно става това желиране, рецептата позволява много варианти и използване на различни продукти.Затова пък при сервиране се получава изискано и много красиво .Твоят аспик е прекрасен.Понякога използвам пиперки от туршия, карфиол, млечна варена царевица, грах.Те също стоят много красиво.Видях,че поляците желират манго в такива случаи и много ми допадна пък и стои красиво.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Не бях правила досега аспик, със сигурност ще опитам и други рецепти!
      Поздрави!

      Изтриване