3.02.2022 г.

Крешола маркеджана (cresciole marchegiane) или пиадина от полента


Този вид пиадина  приготвена от полента е типична за областа в която живея Мареке! Приготвя се обикновено от останала от предния ден полента. Солена или сладка, на тиган или пържена! Сладката и пържена се прави по карнавално време, май, че в края на февруари се пада тази година! Рецептата е много лесно, а тестото  изключително приятно за работа!  


Продукти за 4 пиадини:
230 гр.сварена  полента
150-160 гр. бяло брашно
щипка сол 



В купа надробете полентата, сложете брашното, прибавете 
щипка сол и замесете тесто. Измесете до гладкост, направете на топка и оставете покрито с кърпа за 20 мнн. Разделете тестото на 4 еднакви по около 100 гр. части. На набрашнена повърхност разточете кръг с дебелина 1-2 мм. Загрейте тиган с незалепващо покритие. Прехвърлете в него пиадината и изпечете за 1-2 мин. Обърнете и намажете с краве масло или свинска мас. Когато пиадината се изпече и отдолу прехвърлете върху дъска. Разточете следващта топка тесто и постъпете по същия начин. Бързо става, макар да не изглежда така! 


Може да си изпечете пиадините и оставите в хладна стая, а после само затоплите в загрят тиган и напълните с каквото ви харесва! Любим наш пълнеж е сварен манголд, кейл и спанак, отцедени добре и запържени с малко натрошена наденичка, подправени със скилидка чесън и щипка червен пипер! Уверявам ви, че е много вкусно! А Роберто си слага и сирене фета! 


Ще се радвам да опитате, да ви е сладко! :)


 

8 коментара:

  1. Здравейте,
    Да разбирам ли, че останалия качамак се надробява,смесва се с брашно и се замесева тесто? Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Яна точно така е, а има и грамаж! Постарах се да изтегля останалата ми полента! Надявам се,бче се разбира добре от рецептата при внимателно четене! :)

      Изтриване
  2. Ваня,
    Готов сварен качамак ли се слага или царевичен грис и добавя ли се течност за замесване на тестото ? Защото ако е варен качамака от предния ден той е почти сух, не е влажен .Прекрасни тортили са се получили.Ще ги направя, но искам да знам как да процедирам.И в нашия дом манголда е любим.Спанакът използваме суров на салати, а кейл засявахме, но не сме очаровани от вкуса.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели, качамака е готов и съвсем не е сух както ти се струва! Не се слага вода, написала съм мисля ясно рецептата! И как да процедираш също! :)

      Изтриване
  3. Привет!
    Разбира се всичко от рецептата, но ми беше малко необичайно, качамакът да се раздробява и от него да се замеси тесто.
    Ще пробвам при следващото правене на качамак. Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Яна! Аз бях така изненадана като теб когато за пръв път правих тесто с варени картофи, не очаквах да се получи толкова добре! Пробвай смело рецептата! Старите хора са знаели какво да готвят, рецептата е от детството на свекърва ми Мария, а тя е на 92 год. 🙂 Ще чакам да споделиш!

      Изтриване
  4. Да, така е. И аз съм пробвала тестото с картофи и там е изненадващ резултата. Не можеш да познаеш, че има картофи. Сигурно и тук ще е така.Яна

    ОтговорИзтриване
  5. Привет!
    Замесих тестото и го оставих да почива. Наистина стана много приятно тесто.Предполагам може да стои повече от 20 минути, защото излизам.Сложила съм плик върху купата. Като ги изпека ще пиша пак. Яна

    ОтговорИзтриване