Прекрасни просто!
С едно такова пръхкаво тесто и великолепен аромат на ябълки и канела! Рецептата от едно малко книжле със сладкиши с рикота и в оригинал с плънка от череши и счукани бадеми, ама де череши през ноември! Докато чакам да цъфнат, вържат и узреят рекох да опитам със сезонните ябълки и стафиди. И с круши ще я направя някой ден, щото на Роби много му харесаха питките с чаша капучино за закуска!
Продукти:
за тестото:
350 гр. брашно
100 гр. захар
100 гр. рикота
100 мл. олио
100 мл. прясно мляко
1 пакетче бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
настърганата кора на 1 лимон
за пълнеж:
4 средни ябълки
1 ч.л. канела
50 гр. стафиди
80 гр. кафява захар
1 с.л. лимонов сок
и още:
ром за накисване на стафидите
20 гр. филирани бадеми
пудра захар
В чаша сложете стафидите, покрийте ги с ром и оставте за 15 мин. да омекнат.
След това си пригответе ябълките, щото плънката трябва да е студена. Обелете ги и нарежете ба малки парченца. Сложете ги в удобен тиган, посипете с кафява захар, канелата и 1 с.л. лимонов сок. Сложете съда на котлона и гответе около 10 мин. на слаб огън или докато омекнат. Разбърквайте от време на време. Свалете съда от огъня и оставете настрана да се охлади.
В купа пресейте баршното, бакпулвера и щипка сол. Добавете захарта, рикотата, олиото, прясното мляко , ванилията и настърганата лимонова кора. Замесете меко тесто. Тестото е чудесно, много ароматно и леко за работа.
От тестото направете 12 топки. Старайте се да са еднакви. Моите са 11, една не можах да сместя в тавата, а друга не ми се цапаше. На набрашнена повърхност разточете всяка топка, в средата и сложете по лъжица от плънката и оформете на малка топка. Подредете топките в подмазана с олио тава. Намажете ги с олио. Сложете в загрята на 170 гр. фурна с вентилатор и печете 15 мин. Извадете тавата от фурната, намажете топките отново с олио, поръсете с филирани бадеми и върнете във фурната. Довършете печенето до златист загар.
Изпеченият сладкиш поръсете топъл с пудра захар.
Да ви е сладко :)! Чаооо!
Внюшка, много апетитни питчици!! Правила съм такива, но със солена плънка, но предполагам, че със сладката ще е още по-ароматно и вкусно!! Прекрасни снимки!!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, миличка и прекрасен ден!!
Благодаря, Руми, винаги си много мила!
ИзтриванеПрегръдка и за теб! Хубав уикенд!
Здравейте! Питките станаха чудесни, но имам едни въпрос. Защо при мен не са така жълти, както на снимката? Благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря!
ИзтриванеА сега де, :).... сигурно изглеждат по-жълти от светлината при снимането. Друго не знам какво да отговоря, по-важното е, че са ви харесали! :)
Ей, страшен подстрекател си, чудни са!
ОтговорИзтриване