9.08.2017 г.

Кюфтенца в сос горгонзола - Polpettine in crema di gorgonzola


Вкусни кюфтенца за любители на пикантната горгонзола! 


Продукти:
за кюфтетата:
300 гр. кайма
1 малка глава лук
1 яйце
50 гр. настърган пармезан
1 скилидка чесън
1 филия бял хляб
щипка чер пипер
щипка настъргана лимонова кора
щипка риган
за соса:
150 гр. горгонзола
100 мл. прясно мляко
и още:
2 дафинови листенца
2 скилидки чесън
1 к.ч. бяло вино
1 к.ч. топла вода

В купа сложете каймата, натрошете накиснатия и изцеден от водата хляб, добавете всички останали продукти. Омесете ги добре. От каймата направете малки кюфтенца. Леко ги поръсете с брашно. В тиган загрейте 1 к.ч. зехтин. Сложете кюфтетата и запържете от двете страни за по 2-3 мин. всяка.Полейте с бялото вино, добавете 2 скилидки чесън, 1 к.ч.топла вода и  дафиновите листа. Захлупете съда, намалете огъня и задушете за около 20 мин. В малка тенджерка загрейте прясното мляко. Сложете нарязаното на парчета сирене и бъркайте докато горгонзолата се разтопи. Излейте соса при кюфтенцата, оставете ги на котона само да бъкнат и отстранете. 
Поднесете ястието топло със задушени картофи или салата по ваш вкус! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 



4 коментара:

  1. Ваня,
    прекрасно лятно ястие.Точно по такава рецепта не съм правила кюфтенца.Чудесно и много вкусно.
    Поздрави, весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Опитай и се надявам да ти хареса! За нас беше много вкусно! :)
      Поздрави!

      Изтриване