9 блогогодинки! 1046 рецепти! 674 последователи! Благодаря Ви от сърце, приятели за всяко посещение, всяка приготвена рецепта, всеки коментар! От първата рецепта в блога в която ви писах брашно колкото поеме и нарежете на един палец разстояние измина много време! Не съм очаквала,че блога така ще ме погълне и ще продължа да готвя и пиша с огромно удоволствие! Надявам се да сме още дълги години заедно, здрави и споделящи вкусни рецепти! Почерпката която съм приготвила днес е лешников маслен пай по рецепта на шеф Stefano Laghi! Видях я тук! Разкошен и на вид и на вкус, остава само да опитате! |
Продукти:
за тестото:
320 гр. брашно
180 гр. краве масло
130 гр. захар
1 яйце
2 гр. бакпулвер
1 ваниия
за крема франжипан:
45 гр. смлени бадеми
45 гр. смлени лешници
30 гр. брашно
70 гр. краве масло
70 гр. пудра захар
3 гр. какао
1 яйце
1 жълтък
щипка бакпулвер
и още:
3-4 с.л. кайсиев мармалад
250 гр. лешници
пудра захар
Пресейте брашното с щипка сол, ванилията и бакпулвера. Добавете яйцето, захарта и нарязаното на парчета студено краве масло. Замесете меко тесто, кoето приберете в хладилник за 1 час. От охладеното тесто разточете диск с дебелина 2-3 мм. и диаметър 22 см. Застелете дъното на тава със същия размер с парче хартия за печене. Прехвърлете диска в тавата. Наредете първия ред лешници с върха надолу и внимателно подредете втория ред с върха нагоре. На снимката се вижда добре подредбата. От останалото тесто разточете дълъг лист с дебелина 2-3 мм. Изрежете лента широка 4 мм. и много внимателно покрийте лешниците като подпъхнете добре тестото около тях. Надупчете дъното с вилица. Изсипете няколко супени лъжици мармалад от кайсии и го разнесете равномерно.
Пригответе крема. В купа сложете омекналото краве масло и пудрата захар. Разбийте до гладка маса. Прибавете яйцето и жълтъка все така разбивайки още 3-4 мин. Смесете смлените бадеми и лешници с бакпулвера, брашното и какаото. Прибавете към масления крем и хомогенизирайте добре. Изсипете сместа в средата на сладкиша и разнесете с лъжица подравнявайки.
Изпечете масления пай на 180 гр. в статична фурна за около 25-30 мин. или до приятен загар.
Извадете тавата от фурната и оставете сладкиша да се охлади напълно в нея. Изберете подходяща чини, похлупете тавата и обърнете пая много внимателно. Ако падне някой лешник просто го лепнете с малко мармалад на мястото му. На мен ми паднаха 3! :)
Поръсете обилно с пудра захар и декорирайте по ваш вкус.
Да ви е сладко! :)
Ванче, чудесен сладкиш както всичко при теб. Радвам се че те намерих, толкова е уютно при теб.
ОтговорИзтриванеПожелавам ти живот, здраве и много любов!
Поздрави Катя
Благодаря ти, Кате!
ИзтриванеПрегръдка!
Привет! Поздрави и много здраве, за да поддържате още дълги години този блог. За съжаление много кулинарни блогове, които харесвах приключиха. Много хубав сладкиш, обожавам сладкиши с масло, но едва ли ще се реша да го направя.Яна
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Яна!
ИзтриванеМоже да опиташ,не е чак толкова труден за направа!
Хубав ден ти желая!
Чудесно подслаждане за празника на любимият ми блог. Паят е невероятен ... и изгарям от нетърпение да го опитам. :)
ОтговорИзтриванеБъди здрава, весела, все така чаровна и всеотдайна в кухнята, и към близките си хора!
Прегръдки и целувки! <3 <3 <3
Голяма прегръдка и за теб!
ИзтриванеБлагодаря, сестричке!
Поздравления!!!
ОтговорИзтриванеТи пак успя да ни изненадаш!
Само напред "С нож и вилица в ръка"!
Благодаря ти, Боряна
ИзтриванеПоздрави!