Както често се случва напоследък, ако ми хареса някоя рецепта решавм да я направя с квас или остатъчен такъв! Ако стане добре я пиша веднага, че току виж съм я забравила, ако не свивам уши (случва се:) и си мълча! Тази тук стана разкошна! Много, много хубав сладкиш се получи и препоръчвам да опитате! Разбира се ще напиша рецепта и за тези от вас които нямат остатъчен квас!
Продукти:
за рецепта с остатъчен квас:
200 гр. пълнозърнесто брашно
80 гр. остатъчен квас лиевито мадре
1 яйце
130 гр. кафява захар
50 мл. слънчогледово олио
200 гр. кисело мляко
1 ванилия
1 ч.л. канела
2 с.л. шоколадови капки
4 ябълки
сока на половин портокал
1 с л. портокалов мармалад (аз сложих кайсиев)
10 гр. бакпулвер
щипка сол
1-2 с.л. едро счукани ядки-орехови, лешникови, бадемови
Рецепта с бакпулвер:
180 гр. пълнозърнесто брашно
1 яйце
130 гр. кафява захар
1 пакетче 16 гр. бакпулвер
50 мл. слънчогледово олио
200 гр. кисело мляко
2 с.л. шоколадови капки
2 с.л. портокалов сок
1 ванилия
1 ч.л. канела
щипка сол
2-3 ябълки
Обелете и нарежете на малки парченца две от ябълките. Полейте ги с портокаловия сок и поръсете с канелата. В купата на планетария сложете накъсания остатъчен квас, яйцето и захарта. Разбийте с миксера до получаване на гладка емулсия. Прибавете киселото мляко, излейте олиото. В купа смесете брашното, бакпулвера, ванилията и щипка сол. Прибавете ги на порции към течната смес. Прецедете ябълките от портокаловия сок и ги сложете в сместа заедно с 2 с.л. шоколадови капки. Хомогенизирайте добре продуктите.
Застелете само дъното на тава с размери 20/28 см. с хартия за печене. Намажете бордовете с краве масло и поръсете с кафява захар. При печенето се образува много вкусна карамелена коричка. Ако ползвате кръгла тава нека бъде с размер 24 см. Изсипете кексовата смес и подравнете. Нарежете останалите две ябълки на тънки резанчета и ги подредете върху сместа по ваш вкус и фантазия!
Поръсете сладкиша с едро счукани ядки, моя е с лешникови. Изпечете на 190 гр. в предварително загрята статична фурна за около 35-40 мин. или до приятен загар. Пробавайте за готовност с дървено шишче!
Охладете готовият сладкиш на решетка и да ви е сладко! :)
Сладкишът с бакпулвер направете по същия начин, разликата е, че разбивате яйцето със захарта. Бакпулверът прибавяте към брашното!
Чаооо!
ОтговорИзтриванеЕхааа .... Страхотен сайт... 🥗 Обожавам да чета такива блогове! Разтоварват ме, от гадните новини по телевизора... Благодаря за полезната инфомация! Желая Ви успех и здраве!
👨🍳 Gladen - кулинарна мрежа за гладници 😋
И аз благодаря! 🙂
ИзтриванеЗдрави да сте!