Ден мрачен и дъждовен, но те стопля мисълта за чашка кафе в компанията на шоколадово капрезе с разкошно допълнение от крем кафе! Рецептата е от тук!
Продукти:
3 яйца
150 гр. обелени сурови смлени бадеми
100 гр. захар
100 гр. краве масло
50 гр. черен шоколад
1/2 пак. бакпулвер
1/2 ампула есенция ванилия
2 с.л. брашно
3 с.л. горчиво какао
за крема:
200 мл. прясно мляко
2-3 с.л. захар
1 с л. нишесте
2 ч.л. нес кафе
1/2 ампула есенция ванилия
за поръска:
10 гр. обелени бадеми
1 с.л. кафява захар
20 гр. горчив шоколад
Разтопете на водна баня кравето масло и 50 гр. шоколад. Отстранете съда от котлона и добавете 3 с.л. какао. Хомогенизирайте добре сместа. Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците рзабийте на сняг с щипка сол. Жълтъците разбийте на пухкав крем със 100 гр. захар. Смесете смлените бадеми, брашното и бакпулвера. В купата със жълтъците излейте на струйка шоколадовата смес. Добавете на порции бадемовата като бъркате с лъжица. Хомогенизирайте добре и прибавяйте разбитите белтъци по-малко като бъркате от долу на горе. Ароматизирайте с ванилия. Застелете форма (22см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете сместа в нея, подравнете! Изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 -35 мин. Веднага щом извадите сладкиша от фурната поръсете с едро смлените бадеми, захар и шоколад. А може и само с пудар захар! Освободете готовия сладкиш след като е охладен напълно. Внимавайте при изваждането му, много е крехък.
В малка тенджерка изсипете млякото, добавете нишестето, кафето, захарта. Сложете на котлон и бъркайте докато крема се сгъсти. Ароматизирайте с ванилията след като свалите от котлона. Разрежете хоризонтално и много внимателно сладкиша на две половини, изсипете крема върху едната половина, разнесете го добре и покрийте с другата.
Да ви е сладко! Желая ви топла октомврийска вечер! Чаоо! :)
Вижте и други варианти на капрезе тук:
Великолепен е-пак и отново,Ваня!Прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеБалгодаря, Роси! :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен с пожелание за спорна седмица!
И това Капрезе ми стана любимооооо!Поздрав:)!
ОтговорИзтриванеИ на нас, Миленка :)!
ИзтриванеХубава нова седмица!
Прекрасен е!
ОтговорИзтриванеПоздрави и чудесна нова седмица!
Благодаря, Лети!
ИзтриванеСпорна да е и твоята седмица!
Колко сочен изглежда!!!
ОтговорИзтриванеМоже ли от сутринта да попадам все на такива красоти и блажености?!
Поздрави и усмихната седмица!
Може и още как :)! Благодаря, Габи!
ИзтриванеХубава нова седмица, мило момиче!
Има един единствен недостатък тортата! За нас в къщи и за мен /лично, като любител на сладкото/ - размера!
ОтговорИзтриванеТакива торти трябва да правя скришно, че да ми стигне на мен! :) :)
Иначе - фантастична! Както и ти, Ивана, си фантастична жена! Щастие и радост за теб и всички обичани от теб хора :)
Благодаря :)! Така е, тортичката е малка, затова любителите на сладкото я изяждат скришом :)!
ИзтриванеДа ви е сладко!
Такова капрезе и аз мога да ям на корем. Чудесно изглежда!
ОтговорИзтриванеШоколадово и сочно! Разкош!
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Ив!
Ваня сладкиша е върховен. Капризен при приготвяне но не е капризен когато се хапва.Блата наистина е много крехък.Оправдава си името на български Капризен но всусеееееееееееннннннннннн.Благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Доче! :) Зарадва ме коментара ти и се радвам, че ви е харесал!
ИзтриванеПрегръдка, мила, поздрави на Габрово! :)