12.09.2019 г.

Слоест хляб в кексова форма


Продукти:
350 гр. бяло брашно
150 гр. фин грис
330 мл. вода
1 пакетче суха мая
2 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
щипка магданоз 



Пресейте двете брашна. Сложете ги в купа и добавете 330 гр. топла вода. Изсипете захарта и пакетчето мая. Добавете две с. л. зехтин. Замесете меко тесто. Когато се хомогенизира сложете солта. Измесете още около 10 мин. Тестото направете на топка. Сложете го в купа и покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете докато удвои обема си. 


На набрашнена повърхност разточете втасалото тесто на голям правоъгълник. Нарежете го на ленти широки около 4 см. Намажете всяка с разтопена свинска мас и поръсете с наситнен магданоз. Съберете лентите две по две и ги нарежете на парчета широки около 4 см. Подмажете кръгла форма за кекс с олио и посипете с брашно. Наредете нарязаните квадрати тесто изправени във формата. Покрийте с кърпа и оставете на топло за 30 мин. Загрейте фурна с вентилатор на 210 гр. Изпечете хляба до приятен загар. Извадете готовия хляб, освободете от формата  и веднага  намажете със зехтин. 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 


6 коментара:

  1. Освен, че е красиво, изглежда и много вкусно това хлебче. Харесвам такива, навити, наслоени, на топченца, между които като сложиш масълце или подправки става чудо:). Поздрави, Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!🙂
      Няма спиране като започеш едно такова хлебче!
      Прегръдка!❤

      Изтриване
  2. Прекрасно, ароматно хлебче, Ив!
    Аз го правя и в правоъгълна форма :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно изглежда, но мисля,че и в продълговата форма си правила Ваня.Този хляб във форма на кекс също е чуден .
    Поздрави и топла есен !

    ОтговорИзтриване