18.09.2019 г.

Канелен хляб - Pane alla cannella


Само незнам в есенен ден като днешния дали ми беше мил спомен от Коледа или Великден  вкуса на този канелен хляб! Аха да кажа, че е козунак, аха да си помисля за коледни сладкиши! Ако не сте го правили досега побързайте и хич  не чакайте празници! 


Продукти:
280 гр. брашно
1 яйце
125 мл. прясно мляко
1 и 1/2 ч.л. суха мая
щипка сол
2 с.л. захар
50 гр. краве масло
и още:
2-3 с.л. кафява захар
2 ч.л. канела
за намазване на хляба:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко 



В купа пресейте брашнот с щипка сол. Добавете яйцето и захарта. Излейте прясното мляко в купичка, сложете бучка краве масло и затоплете. Течноста не трябва да завира, само да е топла. В прясното мляко добавете една и половина чаена лъжичка суха мая. Разбъркайте за да се разтвори и излейте при брашното. Замесете меко тесто. Направете го на топка, сложете в набрашняна купа, полейте с лъжичка зехтин. Покрийте купата с парче найлон и кърпа. Оставете тестото на топло докато удвои обема си. На набрашнена повърхност разточете правоъгълник. Поръсете обилно с кафявата захар смесена с канела. Завийте тестото на руло. Сложете рулото в застлана с хартия за печене продълговата форма за кекс (вместимост 1 л.). Покрийте с кърпа и оставете на топло за още час. Втасалия хляб намажете с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък. Изпечете на 160 гр. в предварително загрята статична фурна. Ако видите, че отгоре зе запича бързо покрийте с алуминиево фолио. Готовият хляб охладете на решетка. Нарежете го когато е изстинал напълно! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


Рецептата е адаптирана от тук!


Няма коментари:

Публикуване на коментар