18.03.2020 г.

Затворен маслен пай с ябълки-Crostata chiusa alle mele


Продукти:
за тестото:
280 гр. брашно
1 яйце 
1 жълтък
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 ч.л. бакпулвер
настъргана лимонова кора 
за пълнежа:
4 ябълки
3 с.л. захар
1 ч.л. канела
сока на 1 лимон 





Обелете и нарежете на малки парченца ябълките. Сложете ги в тенджерка, добавете 3 с.л. захар и сока на 1 лимон. Сложете съда на котлон и гответе ябълките до омекването им или около 5-6 мин. Отдръпнете съда от огъня, поръсете с 1 ч.л. канела и объркайте. Прехвърлете ябълките в гевгир за да се отцедят. Гевгирът  поставете върху купа, отцедената течност ще ви потрябва за намазване на сладкиша.


В купа пресейте брашното с щипка сол, 1 ч.л. бакпулвер. Добавете едно яйце, един жълтък, захарта и нарязаното на парчета студено краве масло. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора. Замесете тесто. Готовото тесто завийте в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час. 
Разделете охладеното тесто на две части, по-голямата разточете на парче хартия за печене и прехвърлете в тавичка с размер 20 см. Надупчете дъното с вилица и изсипете охладената плънка. Разточете по-малкото парче тесто и с помоща на точилката покрийте ябълките. Затворете ръбовете и притиснете леко. С остър нож нарежете ромбоиди. С четка намажете кростата с отцедения ябълков сок и поръсете със захар. 


Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. По време на печенето на наяколко пъти намазвайте  сладкиша с ябълковия сок. Готовият сладкиш охладете на решетка. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 



 Рецептата е адаптирана от тук!

Няма коментари:

Публикуване на коментар