11.09.2020 г.

Усукана фокача с песто дженовезе - Focaccia attorcigliata


Продукти:
350 гр. брашно
150-180 мл. прясно мляко
10 гр. мая от кубче
1/2 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
1 равна ч.л. сол 
щипка черен пипер 
и още:
100 гр. песто дженовезе
50 гр. настърган пармезан 


Затоплете прясното мляко и разтворете маята и захарта. Пресейте брашното, добавете солта (може да намалите на половин лъжичка) 1 с.л. зехтин, щипка черен пипер и излейте млякото. Замесете меко тесто. Разделете го на три еднакви части по около 190 гр. всяка. Напревете на топки и сложете в тава застлана с хартия за печене. Покрийте с кърпа. Оставете тестото да втаса. 


На набрашнена повърхност разточете три еднакви листа от тестото. Намажете единия с песто дженовезе и поръсете с настърган пармезан. Покрийте с друг лист разточено тесто, намажете отново с песто и поръсете с пармезан. Отгоре завършете с третия лист. С точилка леко разточете получения диск. Нарежете диска на ленти с ширина около 2 см. Всяка лента усучете и сложете в намазана със зехтин тава. 


Покрийте тавата с кърпа, оставете я на топло докато фокачата удвои обема си. Втасалата фокача намажете с равни части пряно мляко и зехтин. Изпечете на 190 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор до приятен загар. Извадете готовата фокача и охладете на решетка. 
Да ви е сладко! :) 
 Рецептата е от тук!

Няма коментари:

Публикуване на коментар