Не така тънко-елегантно трябва да изглежда едно сицилианско свинчоне, а да бъде по-дебело и пухкаво! Поне два пръста високо, но и така стана много вкусно! Аз обичам повече белите пици т.е. без домати затова снимах повече бялата, ако беше Роберто щеше да е обратното :)! Сицилианските пици се гарнират с продукти които се намират в изобилие на острова-домати, риба, каперси, маслини, сирене, риган!
Моята свинчоне започва така:
Продукти:
500 гр. брашно за пица
320 мл. вода
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. захар
10 гр. сол
12 гр. мая от кубче
за гарниране на червената пица:
1 глава лук
350-400 гр. смлени домати (от консерва)
щипка риган
50-60 гр. сирене caciocavallo (заменете с кашкавал)
6-7 рибки аншоа
за бялата пица:
1/2 глава лук (по желание)
120 гр. сирене primo sale (заменете с моцарела или рикота)
50 гр. сирене caciocavallo (кашкавал)
5-6 рибки аншоа
В топлата вода разтворете маята и захарта. Пресейте брашното и излейте течноста. Добавете зехтина. Замесете тесто. След като се оформи добавете солта и продължете да месите още около 10 мин. Измесеното тесто поставете в купа, покрийте с парче найлон и оставете на топло докато удвои обема си.
Нарежете една глава лук на полумесеци. В тиган загрейте 3-4 с.л. зехтин и запържете лука до омекване. Изсипете смлените домати, подправете с щипка захар, сол и риган. Гответе соса 10-15 мин. след което отдръпнете съда от котлона и охладете.
За бялата пица нарежете половин глава лук и задушете е малко мазнита до омекване.
Разточете втасалото тесто на парче хартия за печене на блат с дебелина 5-6 мм. Върху тестото наредете нарязани парченца аншоа. Върху половината от тестото наредете парчета моцарела, сложете задушения (без доматите ) лук и покрийте с настърганото сирене caciocavallo (кашкавал ). Върху другата половина на тестото поръсете щедро с caciocavallo (кашкавал) и изсипете равномерно доматения сос. Тук му е мястото да кажа, че може да поръсите с 1 с.л. галета . Или пък да си направите само една червена или една бяла пица!
Ръснете още малко настъргано сирене и приберете тавата на топло за 1 час. Изпечете пицата на 220-230 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 12-15 мин. или до приятен загар!
Да ви е сладко! :) Чаооо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар