26.12.2020 г.

Бьоф Строганов - Bееf Stroganoff


Така да ни хареса това ястие с крехко телешко месо, че прогнозирам да го готвя често! Купих си миналия ден чудно хубави, пресни кубчета телешко месо, мислейки да ги сготвя на гулаш! После се сетих, че отдавна се каня да направя бьоф Строганов и все забравям! Ей го сгодния момент си викам, щото на вас може да ви е останало много от коледната трапеза, но аз готвих с мярка този път и ден след празника останаха малко сладкиши и шепа Снежанка! 
Сигурно знаете за готвача на руския граф Строганов как измислил рецепта  за  кулинарно състезание в Санкт Петербург през 1861 год.  и повече от век след това все още си я готвим по цялото земно кълбо! 


Продукти:
450 гр. крехко телешко месо 
250 гр. култивирани печурки
50 мл. бяло вино
50 гр. краве масло
100 мл. сметана 
150 мл. телешки бульон (заместих го със зеленчуков)
2 глави кромид лук
1 ч.л. горчица
1 с.л. доматено пюре
щипка черен пипер
пресен магданоз 



Нарежете лука на ситно, загрейте половината от кравето масло и запържете за 5-6 мин. като разбърквате често. В друг тиган загрейте останалото краве масло и добавете кубчетата месо. Ако си купите цяло парче телешко  нарежете го на тънки жулиени. Запържете месото до златисто и полейте с бялото вино. Изчакайте да се изпари алкохола, налейте топлия буьлон, овкусете със сол и щипка черен пипер. Захлупете съда и гответе месото около 15 мин. Докато месото се готви задушете нарязаните на филийки гъби с 20 гр. краве масло докато останат на мазнина и леко се препекат. Прибавете гъбите, лука , доматеното пюре и 1 ч.л. горчица при месото. Излейте сметаната, намалете котлона и гответе още около 10 мин. Сервирайте готовото ястие с варен бял ориз поръсено с наситнен магданоз! Да ви е сладко! :) 

Честита Коледа! Да бъде здрава и благословена! 


 

3 коментара:

  1. Ванче, честита нова година! Желая ви здраве, късмет и много щастливи!
    Катя

    ОтговорИзтриване
  2. Хахаха...щастливи моменти

    ОтговорИзтриване