19.12.2020 г.

Картелате, коледни сладки от Пулия - Cartellate pugliesi


Картелате са пържени сладки от Пулия (Италия), които се правят по Коледа, Заговезни  и Великден! Тестото се прави лесно с винце и малко зехтин, трудното идва после с навиването на рулцата-розички! Ако решите да ги направите осигурете си време, защото колко му е на замесите, но после идва точене, рязане, щипане на по 3 см., навъртане, пържене и накрая ги удавяте в затоплен мед преди да седнете каталясали, но доволни! Сега си запишете рецептата и ако не ви се вътрят картелате (думата идва от навиването им) направете топчета и вижте по-нататък:


Продукти:
250 гр. бяло брашно
100 мл. бяло вино
25 мл. зехтин
1 ч.л. захар
щипка сол
настъргана портокалова кора 
250-300 гр. акациев или портокалов мед 
малки цветни конфети 


В купа пресейте брашното, излейте бялото вино и зехтина. Добавете настъргана кора от един био портокал, 1 ч.л. захар и щипка сол. Замесете меко тесто. Увийте го в парче найлон и кърпа. Оставете тестото на стайна температура за 30-40 мин. докато се отпусне.  За да ви е по-лесно, ако имате машина за паста направете листовете  с нея. Разделете тестото на две части. С машинката за паста разточете лист на предпоследната степен (ако точите на ръка да бъде около 2 мм. С къдрав нож нарежете ленти с ширина около 3 см. и дължина 25-30 см. Всяка лента прищипете на около 3 см. Тук може да видите как става! Навийте лентите на розички. Загрейте олио и изпържете сладките до приятен загар. Извадете ги върху кухненска салфетка за да се отцедят от мазнината. 



Тестото което остане от изрязаните ленти направете на топчета и изпържете. В малка тенджерка излейте акациев или портокалов мед. Потопете за кратко всяка розичка и наредете в чиния. Поръсете с цветни, дребни конфети. Постъпете така и с изпържените топчета, тях сложете в книжни чашки. 


Ще се радвам да си направите тези вкусни пулийски картелате и споделите! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар