25.02.2021 г.

Бриош кифлички с квас - Brioche con lievito madre


Новото ми увлечение отскоро освен правенето на цветна паста се казва квас! Открих един свят за който не знаех нищо! Все още не съм наясно с много неща, затова няма да ви пиша как се захваща квас, как се правят разтягания и какво е ритардация, когато съм готова ще ви споделя, а дотогава има изключително много публикации и видео клипове е нета за тези неща! Кифличките направих с  много млад квас само на 18 дни, но съм доволна от резултата, затова реших да ви напиша рецептата! 



Продукти:
250 гр. брашно манитоба 
100 гр. квас 
100 мл. прясно мляко
65 гр. захар

60 гр. краве масло
2 жълтъка 
2 ванилии
2 гр. сол 
и още:
20 гр. краве масло
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко



В купа излейте прясното мляко, добавете захарта и кравето масло. Затоплете леко докато кравето масло се разтопи. Към течноста добавете два жълтъка и кваса  като бъркате  с дървена лъжица до получаване на еднородна смес.. Пресейте брашното с ванилиите. Отделете си 1 с.л. към която добавете 2 гр. сол. Прибавете постепено течната смес към брашното докато замесите тестото. Докато месите прибавете отделената супена лъжица брашно със солта. Аз меся с планетарен миксер, ако имате използвайте го. След като тестото се измеси около 10 мин. покрийте купата с парче найлон и оставете на стайна температура за два часа. 


 Разточете отпусналото се тесто на набрашнена повърхност на правоъгълник, а от него нарежете триъгълници. Геометрия в действие :)! Всеки триъгълник навихте на кифличка. Наредете кифличките в голяма тава застлана с хартия за печене. Разтопете 20 гр. краве масло, изчакайте го да се поохлади и намажете кифличките. Приберете тавата във фурната с включена лампичка и забравете за нея за 12-14 часа. След като измине това време разбийте един жълтък с 1 с.л. прясно мляко и намажете кифличките. Поръсете ги със захар, мак или каквото там ви харесва. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 20 мин. Охладете на решетка. 
Да ви е сладко! :) 

Рецептата е от тук!




Няма коментари:

Публикуване на коментар