10.02.2021 г.

Домашна паста фарфале с мастило от сепия - Farfalle al nero di seppia


Всъщност нямат по-особен вкус и миризма, макар като отворите пакетчето с мастило от сепия да ви уплаши аромата! Но пък който обича морски дарове не се плаши от миризми разни, нали?! Пастата се прави лесно, още по-лесно соса, а най-лесно свършва! :) 


Продукти за пастата:
300 гр. брашно за паста или semola rimacinata
3 яйца
2 гр. мастило от сепия 
щипка сол 
за соса:
100 гр. мидени ядки
100 гр. скариди
3-4 половинки сушени домати
50 мл. бяло вино 
2 скилидки чесън
щипка магданоз
щипка едро смлян лют пипер
зехтин 





И започваме с пастата. Аз меся с планетарен миксер. В купата му изсипете брашното, добавете яйцата и щипка сол. Замесете средно твърдо тесто което разделете на две еднакви части. Към едната добавете мастилото и върнете в купапа за да се измеси и добие равномерен черен цвят. С машината за паста направете равни по брой листове. От черния лист изрежете малки точки и ги наредете върху един от жълтите листове. С точилката ги разточете по ширината на листа за да се залепят и тогава ги прекарайте отново спрез пресата на машината. Листът с черните точки поставете върху един от черните листове. Отново прекарайте през пресата на машината поставена на средна степен. Ръсете с брашно през цялата процедура. С къдрав нож за паста или квадратна назъбена форма за равиоли изрежете квадрати. Наберете ги в средата за да получите желаната форма. Наредете пастата върху набрашнена кухненска хартия и оставете да изсъхне в студено, сухо помещение. Ако желаете може да я сготвите веднага. Аз исках да видя за колко време ще изсъхне затова не я приготвих прясна. Тъй като при приготвянето на цветна паста остават много изрезки, нарежете ги с машинката като талиатели  или както си падне, щото не са еднакви и си ги сгответе както искате. Тези нарязани изрезки си имат и име maltagliati или нарязани лошо! 


 За соса загрейте 1 к.ч. зехтин и запържете за кратко две наситнени скилидки чесън с щипка магданоз. Добавете мидите и скаридите, оставете да се позапържат за 2-3 мин. и полейте с 50 мл. бяло вино. След няколко минути добавете нарязаните сушени домати, овкусете с щипка лют смлян пипер и довършете готвенето за още 2-3 мин. Сварете пастата в кипяща подсолена вода за около 12 мин., ако е суха и за около 5-6 мин. ако е прясна. Прехвърлете я в соса и излейте няколко супени лъжици от водата в която сте варили пастата. Разтръскайте тигана за минутка с щом водата се абсорбира ястието е готово. Насипете в чинии и сервирайте веднага! 
Да ви е сладко :) Чаооо! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар