9.02.2021 г.

Кекс с портокалова вода - Ciambellone all'acqua d'arancia


То бива габровска рецепта, ама тази бие всички по икономичност! Вода, брашно, два портокала, малко олио и захар и  кекса е пред вас, че и вкусен бе!  И нали все търся нещо уж по-диетично, пък сладко, че си лекуваме кръвното реших закуската за няколко дни! А и пости идат идеален е за тогава! Рецептата видях тук, а докато я напиша отивайте да си купите два портокала! 


Продукти:
350 гр. брашно
200 мл. хладка вода
170 гр. захар
2 портокала
100 мл. олио
1 с.л. ром 
1 пакетче бакпулвер 
щипка сол


Настържете кората от двата портокала, а тях изцедете. В купа излейте 200 мл. хладка вода, добавете захарта и портокаловия сок и разбийте с миксер докато захарта се разтопи. Внимавайте, защото много пръска , ако разбивате с планетарен миксер има капак, а с обикновен си осигурете парче хартия да покрие купата.  Та след тези подробности излейте олиото и рома. Ароматизирайте с настърганата кора. Прибавете на порции пресятото с щипка сол и бакпулвера брашно. Тук вече бъркайте с лъжица докато хомогенизирате добре продуктите. Подмажете и набрашнете кръгла форма за кекс. Изсипете сместа. Изпечете кекса на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 30 мин. Пробавсйте за готовност с дървено шишче. Готовият кекс охладете на решетка и поръсете с пудра захар. Нарежете след като се е охладил напълно. Кексът има плътна консистенция, но е сочен и много ароматен. Може да увеличите захарта до 200 гр. ако обичате по-сладичко, на нас ни беше добре и така! 
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 


 

4 коментара:

  1. Току-що го направих. Като прочетох вода+олио помислих, че е от "мокрите" кексове, които много обичам. Но не, консистенцията е много приятна и ухае страхотно. Но аз, като виден шоколадохолик, настъргах с нож и към 50-60 грама шоколад. Направих половин доза. Много сполучлива рецепта. Пък колко икономична...:)
    Пепа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа!
      Радвам се, че сте доволна от рецептата! И аз си помислих да сложа шоколадови капки, но после реших да пробвам без тях! Следващият път задължително с шоколад :) и аз имам в къщи шоколадохолик!

      Изтриване
  2. Както се пееше в една песен, неочаквано добра комбинация, и икономичен.
    Ванче, наистина е вкусен и мекичък. Аз също го направих с шоколад.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване