26.10.2022 г.

Венециански ябълков сладкиш


Античен венециански сладкиш с много ябълки и орехи! Вкусен и сочен с малко зехтин и по габровски само с две яйца! Казват, че бил любим на английския поет лорд Байрон живял 3 години във Венеция, някъде може да го намерите и с неговото име! 


Продукти:
500 гр. почистени и нарязани на резани ябълки
2 яйца
150 гр. кафява захар
150 гр. брашно
50 мл. прясно мляко
50-60 гр. орехови ядки 
2 с.л. зхтин
1 лимон
1 ч.л. канела
8 гр. бакпулвер
щипка сол 



Обелете и нарежете на резани ябълките. Полейте ги със сока на един лимон. В купа сложете яйцата и захарта и разбийте с миксер за 5-6 мин. Налейте прясното мляко и добавете 2 с.л. зехтин. В друга купа пресейте брашното с щипка сол, канелата и бакпулвера. На порции прибавете сухата към течната смес.  Застелете кръгла форма 20 см. с парче хартия за печене. На дъното изсипете 3/4-ти от сместа (не се плашете, че е течна), наредете ред ябълки, поръсете с нарязани на едро орехи и пак ред ябълки, орехи докато свършат продуктите. Отгоре залейте с останалата смес. Изпечете сладкиша в  предварително загрята на 180 гр. фурна за около 35-40 мин. Към средата на печенето покрийте с парче алуминиево фолио и довършете като проверите с дървено шишче дали е готов отдолу! 
Охладете сладкиша на решетка. Поръсете с пудра захар! 
Да ви е сладко! :) На именниците днес честито! 
Честит Димитровден! 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар