19.10.2022 г.

Кифлички с гроздова шира и сладък хляб


Продукти:
500 гр. брашно манитоба 
280-290 мл. гроздова шира 
90 мл. слънчогледово олио
20 гр. мая от кубче
2 с.л. анасонови семена 
120 гр. захар
щипка сол 
мармалад по ваш вкус, тук кайсиев
семена за поръсване



  В купа пресейте брашното. Към него прибавете натрошената мая. Излейте леко затоплената шира. Добавете захарта и замесете тесто. В процеса на месене прибавете анасоновите семена, щипка сол и наливайте по-малко от олиото. Месете докато тестото поеме добре мазнината. Ако е необходимо прибавете още брашно. Тестото трябва да е меко, нелепнещо! 


Измесеното тесто сложете в набрашнена купа, намажете с олио и покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете на топло докато удвои обема си. От това тесто аз направих 8 кифлички и един сладък хляб. Втасалото тесто разделете на две равни части. Едната разточете на голям кръг, нарежете на 8 триъгълника. Сложете в широката част на всеки по лъжичка мармалад. Завийте на кифличка. 


Наредете кифличките в тава застлана с парче хартия за печене на разстояние една от друга.  Оставете ги на топло за повторно втасване. Преди да ги изпечете намажете с прясно мляко и поръсете със семена.  От останалото тесто направете дълъг цилиндър. Поставете го в продълговата форма за кекс или тава. Оставете на топло докато удвои обема си. Изпечете кифличките и сладкия хляб в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 25 мин. 



Да ви е сладко! Чаоо! 


 

2 коментара:

  1. Интересна идея и прекрасно изглеждащи кифлички.Благодаря за идеята Ваня.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване