23.08.2016 г.

Маслен пай (кростата) с круши и канелен крем


Хрупкаво маслено тесто, вкусен крем в идеална хармония с круши, бадеми и канела-това е сладкиша който ви предлагам днес! Опитайте го! Рецептата е от италианското списание ''Sale & pepe''!



Продукти:
за тестото:
250 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 жълтък
2 с.л. студена вода
1 ванилия 
настърганата кора на 1 лимон
щипка бакпулвер
за крема:
250 мл. течна сметана
3 яйца
25 гр. нишесте
80 гр. захар
1 к.л. канела
и още:
2 круши 
сока на един лимон
50 гр. сурови бадеми 



В купа сложете пресятото брашно, щипка сол, щедра щипка бакпулвер, 1 жълтък, 2 с.л. студена вода, захарта, настърганата лимонова кора + една ванилия и нарязаното на малки парчета краве масло. Замесете меко тесто. Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за един час. 
Пригответе крема: в малка тенджерка излейте сметаната, добавете захарта и канелата, нишестето размито с малко прясно мляко  и 3 цели яйца. Сложете тенджерката на слаб котлон и започнете да бъркате с тел докато крема се сгъсти. Бъркайте много енергично и внимавайте да не се пресекат белтъците. Отстранете готовият крем и оставете да се охлади. Обелете крушите. Разделете  ги на половинки, всяка половинка нарежете на хармоника. Сложете крушите в студена вода със сока на един лимон. 
 На парче хартия за печене разточете  охладеното тесто. Прехвърлете го в тавичка (20 см.), с ръце оформете висок борд. На дъното изсипете смлените на едро бадеми, оставете си за поръсване на пая малко.  Излейте  крема и върху него подредете подсушените със салфетка круши.  Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. 
 Изчакайте да се охлади преди да го извадите от тавата. Поръсете с малко смлени бадеми и пудра захар. 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 



10 коментара:

  1. Ванющка, както винаги при теб пак е изкушаващо вкусно!! Великолепно изглежда тази кростата!!
    Прегръдка, миличка и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
  2. Маслените сладкиши са ми любими! Чуден е и този!

    ОтговорИзтриване
  3. круши, канела и крем... звучи като за края на лятото, началото на есента и като хубави спомени.
    Поздрави, Ивана

    ОтговорИзтриване
  4. Руми,
    Траянче,
    Мъхче,
    благодаря ви, момичета!
    Преръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Ваня,
    много красив, изкушаващо вкусен сладкиш.Както винаги приготвяш страхотни сладкиши с плодове.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Ивчеее, ти знаеш ли, че крушите са ми най-любимия плод...а ти каква красота си сътворила с него!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! И на мен са любими, а десертите с тях са чудесни! :)

      Изтриване