Рецептата е от тук, но оформлението си е мое!
Продукти:
за тестото:
150 гр. брашно
150 гр. смлени сурови бадеми
100 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
за пълнежа:
3 ябълки
сока на половин лимон
1 ч.л. канела
50 гр. захар
50 гр. галета
2 с.л. ром
Смелете бадемите. Сложете ги в купа заедно с брашното, бакпулвера, захарта, едно яйце и нарязаното на малки парчета студено краве масло. Замесете меко тесто. Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час.
Обелете и нарежете ябълките на тънки резени. Сложете ги в купа, полейте с лимоновия сок и рома и добавете канелата, захарта и галетата. Объркайте всичко добре.
Застелете тавичка (20 см.) с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Отделете си от тестото малко за покриването и фигурките на пая, а останалото разточете на набрашнена повърхност.
С помощта на точилка прехвърлете разточения лист в тавата като оставите висок борд. Надупчете дъното с вилица и подредете резените ябълки. Подравнете ги добре.
От отделеното тесто разточете лист (оставете си за украса малко тесто) и пак с помощта на точилка го прехвърлете върху ябълките. В тази рецепта може да погледнете как става прехвърлянето. Изрежете си от тесто малки фигурки ябълка, листенца и украсете пая. В долната част на ябълката изрежете на кръст малък отвор (вгледайте се внимателно в снимката на неизпечения пай и ще го откриете).
Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. Оставете го да се охлади и стегне в тавичката преди да го извадите и поръсите с пудра захар.
Да ви е сладко :)! Чаоо!
Ваня,
ОтговорИзтриванетвоите ябълкови пайове са достойни за кралски трапези.Имаме тази година много ябълки и правихме вече ябълков оцет, но и този пай няма да пропуснем да направим.Много красиво оформление.
Поздрави !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеПоздрави и хубави събота и неделя!
Che delizia, ottima ricetta, domani la condivido nella mia fbpage, ciao
ИзтриванеCiao, Agnese e grazie!
ИзтриванеUn abbraccio!
Хе, колко прилича този пай на един мой, правен преди години, направо все едно него си снимала, а рецептата ми си отлежава нейде и снимката, и не съм ги пуснала...
ОтговорИзтриване