Несъвместими си станахме с глутена и това е! Кога, как и защо е станало тъй, не разбрах! След като близо седмица вървях с увесен нос из къщи и омръзнах на Роби, куче, всичките котки и няколкото кокошки потърсих рецепти и отворих нов етикет в блога! То сега да ти е драго да си скаран с глутена, рафтовете в магазина пълни с най-различни продукти, рецепти колкото искаш стига да ти се готви! Е, пастата без глутен е все едно да ядеш пуканки с доматен сос както се изрази Роберто, ама пак си е вкусна!
Позамислих се миналия ден как да си наготвя любимото фрикасе и опитах с оризово брашно. Щото ориз може да ядете на корем там няма глутен и картофи също и царевица и всички пресни меса, плодове и зеленчуци! Че и бира си намерих без глутен! Не, че съм кой знае какъв пияч, но парче безгутенова пица с чаша безглутенова бира друго звучи, нали?! :)
А фрикасето стана чудесно на вкус! Да не кажа, че май ми хареса повече от другото!
Продуктите, ако решите да опитате са:
1/2 от пиле ако е домашно по-добре се представя
1 морков
1 стрък селъри
1 глава лук
3 с.л. оризово брашно
3 с.л. кисело мляко без лактоза ( и с нея не се понасяме)
1 жълтък
щипка черен пипер
сол
1 к.ч. зехтин или бучка краве масло без лактоза
3-4 капки лимонов сок
Нарежете пилешкото месо на порции. Сложете го в тенджера, налейте около литър и половина вода, пуснете нарязаните на едро морков, селъри и лук. След като кипне препенете с решетъчна лъжица. Посолете и сварете до готовност на месото. Ако искате може да обезкостите месото, аз оставих едно бутче за по-голяма прегледност на снимките :)! Загрейте в тенджерка зехтина, добавете три супени лъжици оризово брашно и разбъркайте. Не запържвайте, а веднага налейте черпак от бульона в който сте сварили пилето. С телена бъркалка хомогенизирайте и долейте още бульон докато получите желаната от вас гъстота. Добавете месото и бъкнете фрикасето за 7-8 мин. Разбийте с вилица един жълтък с 2-3 с.л. кисело мляко. Изсипете във фрикасето и бъркайте докато клокне. Отстранете ястието от котлона. Подправете с няколко капки лимонов сок и щипка черен пипер! Пасирайте сварените зеленчуци и ги върнете в останалия бульон (със сигурност ще ви остане), така ще имате и крем супа!
Да ви е сладко! :)! Чаооо!
Браво!
ОтговорИзтриване/ Преглътнах! Хи-хи/
Ама как успяваш всеки път да бъде така красиво и стилно поднесено!
Майсторка си, Ив - поздравления!
Благодаря, Боряна за хубавите думи! :) Как да не го представиш добре, като стана толкова вкусно!
ИзтриванеХубав ден! :)