Този красив хляб във форма на цвете идва от френския град Бордо! Не намерих почти никаквиа информация на български, затова поразрових италианските сайтове и познати блогове, но и там не открих много инфо! Споменава се, че в миналото се е правел с 5 кг. брашно, но сега един хляб не надвишава килограм. Използваните брашна са били бяло, малка част ръжено и пълнозърнесто.
Прегледах много рецепти, но не съм се водила по никоя от тях. Използвах брашна които имам в къщи, хляба ми стана много вкусен и тънка хрупкава коричка. Леко превтаса и се поразля, но си го харесвам и така! :)
Продуктите тук са:
200 гр. семола римачината
200 гр. бяло брашно с протеин 11%
50 гр. бяла спелта
50 гр. пълнозърнеста спелта
320 мл. вода
110 гр. квас лиевито мадре 50% хидратация
1 ч.л. мед
2 с.л. зехтин
12 гр. сол
Нямах време да правя автолиза, затова направо минах към ферментолиза. В купата на планетария смесете брашната. Налейте водата, добавете накъсания квас и намачкайте с ръце докато намокрите брашната. Покрийте купата с парче найлон и оставете за 1 час почивка след което добавете меда и зехтина и пуснете миксера да меси докато тестото стане гладко. Оставете го за 30 мин. да почине, после добавете солта и измесете отново. Обикновено правя по 2 разтягания с почивки от 30 мин., но в къщи него ден беше малко по-студено затова направих две разтягания през 45 мин. След последната почивка направете едно разтегляне на тестото (като за баница, но не толкова
тънко) и сгънете на плик.
След всички тези процедури насипната ферментация протече за 5 часа. Тестото трябва да нарасне 50-60 %! Изсипете го на набрашнен плот и отделете 6 еднакви части по 150 гр. Ще ви остане малко тесто, което разточете на кръг с д. 20 см. За финалното оформяне и втасване използвах кръгла форма (26 см.) за кекс . Покрийте формата с памучна кърпа. Набрашнете и в средата сложете разточения кръг тесто. Намажете го със зехтин и наредете топките тесто. С остър нож срежете разточения лист на триъгълници, а тях обърнете върху всяка топка. Покрийте формата с парче найлон и оставете в студена стая (при мен беше 11 гр.) за 12-14 часа.
Загрейте фурната с тавата в която ще печете на 250 гр. без вентилатор и с купичка вода на дъното! Поръсете хляба с брашно, покрийте с парче хартия за печене и много внимателно обърнете формата. Отстранете кърпата, поръсете с брашно и прехвърлете хляба в загрятата тава. Изпечете на 250 гр. за 25 мин. след което извадете купата с водата, намалете фурната на 190 гр. и довършете печенето за още около 20-22 мин.
Оф, беше ми по-лесно да го направя този хляб, отколкото да опиша рецептата :)!
Ако ме питате труден ли е за направа ще кажа -да, не е лесен, но си заслужава! Опитайте!
Чаооо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар