6.07.2018 г.

Мек маслен сладкиш с лавандулов крем - Crostata morbida con crema di lavanda


Мек, маслен с лимонов аромат и вълшебна лавандула! Това е сладкиша  днес! Лавандуловият крем за който имах съмения се представи успешно и мина на първо четене пред Роби! Да му се чудиш на тоз' човек кога, какво ще му хареса! 


Тук ще ви трябва тавичката от снимката и от сега ви казвам, че не може да я заместите с друга. Или тази или няма да ядете сладкиш! От снимката е видно, че има дълбок улей по края и при обръщането готовия сладкиш се оказва с удобно за пълнене с крем, шоколад или плодове място. 

Продукти:
за тестото:
150 гр. брашно
50 гр. нишесте (картофено, пшенично, царевично)
3 големи яйца
100 гр. меко краве масло
100 гр. захар
100 мл. прясно мляко
 щипка сол
2 ч.л. бакпулвер
 настъргана лимоова кора

 за крема:
300 мл. прясно мляко
2 жълтъка
2 с.л. захар
20 гр. нишесте
2 стръкчета лавандула
 цяло парче лимонова кора 




В купа сложете мекото краве масло. Добавете захарта и разбийте с миксер до побеляване. Прибавете едно по едно яйцата все така разбивайки докато получте гъст крем. Към него на порции изсипвайте от брашното примесено с щипка сол и баклулвер. Излейте на струйка прясното мляко и ароматизирайте с настъргана лимонова кора. Хомогенизирайте сместа много добре. Тавичката (28 см.) за която по- горе обясних намажете добре с олио. Поръсете обилно с брашно. Излишното изтръскайте. Изсипете сместа и подравнете. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 15 мин. Извадете изпечения блат, изчакайте 5 мин. и обърнете върху решетка. Рецептата за блата е от тук! Може да видите как изглежда готовия сладкиш преди да го напълните с крема. Аз забравих да направя снимка.  




Докато блата изстива, направете крема. В тенджерка излейте прясното мляко, добавете  захарта, лавандулата и едно цяло парче лимонова кора. Кипнете, отстранете от котлона и извадете стръкчетата лавандула и лимоновата кора. В купичка разбийте жълтъците с нишестето и малко прясно мляко. Излейте го в топлото мляко. Сложете отново на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Полейте дъното на блата с няколко с.л. прясно мляко преди да излеете крема. Подравнете. По желание може да посипете крема след като се охлади с кафява захар и да карамелизирате с горелка. Моята леко го попрепече на места, но ккто казах  това е само по желание. :) 
Да ви е сладко! :) Чаооо и хубав уикенд! 




5 коментара:

  1. Прекрасен сладкиш!
    Вълшебни снимки!
    Прегръдки и целувки! :) <3

    ОтговорИзтриване
  2. Е, Ванче бива ли така. Къде да търся такава форма? Страхотен изглежда сладкиша, и с тази лавандула... Браво
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много благодаря! :) Със сигурност има и в България, потърси и да ви е сладко в къщи!
      Поздрав от горещо Лорето!

      Изтриване
  3. Невероятни снимки, а за сладкиша - ошашавих се вече!

    ОтговорИзтриване