10.07.2018 г.

Какаово-бадемов сладкиш с крем - Torta al cacao e mandorle con crema pasticcera


Много какаов, намират му се и бадеми, пълен с крем с аромат на ванилия и ром ,как да не го изяде човек до трошичка! До последно се съмнявах в рецептата, после след печенето нямах търпение да изстине и опитам! Резултатът - много добър! Рецептата е от тук!


Продукти:
 за кексовата смес:
130 гр. брашно
30 гр. необелени смлени сурови бадеми
1 яйце
 60 мл. слънчогледово олио
60 мл. прясно мляко 
 130 гр. кафява захар
20 гр. какао
2 ч.л. бакпулвер 
щипка сол
2-3 щипки  филирани бадеми 
за крема:
350 мл. прясно мляко
1 цяло яйце
 2 с.л. захар
40 гр. брашно
1 пакетче ванилова захар 
 1 с.л. ром 



Започваме с приготвянето на крема. В тенджерка излейте млякото, добавете цялото яйце, захарта и брашното. Разбийте до хомогеност с телена бъркалка. Сложете съда  на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Отстранете и ароматизирайте с ваниловата захар и рома. Оставете крема да се охлади, като от време на време го бъркате за да не хване отгоре коричка. 


В купа изсипете кафявата захар, прибавете едно яйце и разбийте с миксер до гладък крем. Добавете на струйка прясното мляко и олиото. Смесете в друга купа, брашното, смлените бадеми, бакпулвера, какаото  и щипка сол. Размесете ги добре  добавете на порции като бъркате с най-ниската степен на миксера. Получената смес е много гъста и лепкава. Застелете тавичка (20 см.) с хартия за печене. Изсипете половина от сместа и подравнете. Отгоре изсипете крема. Останалата половина разпределете с лъжица върху крема, не е необходимо да го покривате изцяло. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 гр.  фурна с вентилатор за около 25-30 мин. 
Готовият сладкиш охладете не решетка. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 



2 коментара:

  1. Този блог е най-хубавата кулинарна книга, която съм чела и разлиствала.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря на теб, Боряна за хубавите думи! :)

    ОтговорИзтриване